Ваня Григорова: ПП и ДБ носят отговорността за огромния дълг на “Топлофикация София”, спряха руския газ без да ги интересуват последиците

Ваня Григорова: ПП и ДБ носят отговорността за огромния дълг на "Топлофикация София", спряха руския газ без да ги интересуват последиците

“Топлофикация София” ЕАД изпрати до Столична община обобщени данни за задълженията на дружеството за природен газ.

На първата графика се вижда драстичен ръст на задълженията през 2022 г., а в края на периода общият размер на дълга е 1,6 МИЛИАРДА лв.

Причината е неочакваният ръст на цената на природния газ през 2022 г. А защо е неочакван, след като прекъсват доставките на газ от основния ни към момента партньор, трябва да отговорят от КЕВР. На втората графика може да се проследи прогнозната цена на газа, въз основа на която се утвърждава и цената на парното, и да се сравни с реалната цена на газа.

Така например прогнозна цена на природния газ през месец май 2022 г. е 39,95 лв., но реалната е 162,17 лв. Обяснението по темата от страна на “Топлофикация София” ЕАД:

“За регулаторен период юли 2022 – юни 2023 г. определянето на цените на „Топлофикация София“ ЕАД беше извършено при средна прогнозна цена на природния газ в размер на 118,45 лв/МВтч. Междувременно цената на природния газ продължи да се увеличава и в резултат на ограниченията на част от доставките на синьо гориво от Русия за Европейските държави.

При тези условия търсенето на природен газ през летните месеци беше изключително високо поради стремежа за ускорено запълване на газовите хранилища, което от своя страна предизвика абсолютни ценови рекорди. Така само три месеца след като КЕВР прогнозира цена от 114,84 лв/МВтч за трето тримесечие на 2022 г., за м. септември беше утвърдена цена от 353,21 лв/МВтч.”

Както е описано и в този доклад, цената на газа сега намалява, защото вече получаваме “азерски” природен газ по интерконектора с Гърция. Реалният произход на газа е тема на друг разговор. Но сега Топлофикация по някакъв начин трябва да се издължи на Булгаргаз. В държавния бюджет 2024 беше заложено, а преди няколко дни беше и прието постановление на Министерски съвет за покриване на дълга на Топлофикация в размер на 1,6 млрд. лв. Така българските данъкоплатци плащат национално безотговорното поведение на правителството през 2022 г. А вследствие на това е много възможно “Топлофикация София” ЕАД да бъде приватизирана.

За всичко това отговорност носят “Продължаваме промяната” и “Демократична България”.

Ваня Григорова

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.