Вирусолог „успокоява“: Около 35 дни след първото заразяване с ковид е възможно повторно заразяване

Вирусолог „успокоява“: Около 35 дни след първото заразяване с ковид е възможно повторно заразяване
Елитен наш вирусолог коментира разпространението на ковид у нас. Проф. Радостина Александрова от БАН каза също в ефира и кога според нея е възможна повторна зараза с вируса.

Няма данни, че коронавирусът е станал по-смъртоносен, просто има по-активно разпространение. Това заяви пред БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

„Научни публикации завяват, че е възможно повторно заразяване. Това се случва след около 35 дни от първото заразяване. Не се казва дали е реинфекция или останала вирусна РНК. Второто заразяване е различен вирус, различна мутация и генетична последователност“, каза още професорът.

„Няма данни за по-тежко изкарване на COVID-19 при реинфекция“, категорична бе проф. Александрова.

„Нашето решение за колективен имунитет е ваксината. Трябва да бързаме разумно за ваксинацията“, разкри вирусологът, пише Novini.bg.

Клиничните проучвания върху ваксините продължават до 2022 г. Няма как в рамките на няколко месеца да има дългосрочен поглед над действието, допълни още тя.

„Все още не знаем какъв е имунният отговор на ваксините“, коментира вирусологът.

Не знаем дали ваксината ще ни защитава от вируса или по-тежкото преболедуване, разкри експертът от БАН.

Нека хората не се притесняват – нормално е тези ваксини да излизат по-бързо, защото технологията го позволява, а и фирмите имат опит с подобни ваксини, завърши проф. Радостина Александрова.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.