Висш съветник на Радев: Трябва ни президентска република

След месеци шикалкавене и война на президента с институциите, всичко си дойде на мястото.

Стана ясно, че вдигнатият му юмрук не е за разчистване на мутрите, а начална атака към заветната му мечта – президентска република, която ще ни дистанцира от Европа и ще ни върне в епохата на тоталитаризма, пише “Стандарт”.

Не Радев, а човек от екипа му, сина на близкия му приятел – Васил Василев, изплю камъчето в предаването Офанзива. Слави Василев надълго и нашироко обясни опасната идея. Най-големият успех на Румен Радев е, че излезе на площада и каза „Вън, мутрите“.

Най-голямата му грешка и пропуск е, че лятото не пожела да говори за промяна с ГЕРБ. Трябваше да сложи на масата своите предложения за промени в Конституцията, каза по NOVA NEWS политическият анализатор и член на Стратегическия съвет към президента Слави Василев.

Промяна на управленския модел и оздравяване на отношенията между гражданите и държавата щял да предложи Стратегическият съвет към президента. Той призна, че президентството искало да има противопоставяне между институциите, защото това било „единствения изход при така създалата се система“.

Василев обясни и целта на конфронтацията – да печели доверие от хората. Как да се легитимира човек, ако не е против статуквото?”, попита риторично той.

След това обяви, че най-прекият път към рестарт на системата било предложението на президента за промени в Конституцията, което е в компетенцията на Велико народно събрание. “Рестарт на системата без президента не може да има.

Трябва да вървим към президентска република”, отсече Василев. След това с думите си обезсмисли работата на Народното събрание, защото „народните представители не представляват народа, а своята партия“.

Обясни, че за него мутрите били овластените хора, а премиерът ръководил „целия парад“. Накрая даде наивно обяснение за датата на вота.

” Тъй като е Великден в голяма част от страните на Запад, това ще улесни придвижването на българите до Консулствата, за да гласуват. Няма да има много хора по улиците, ще се избегнат струпвания”, заяви анализаторът. Сега е ред на Радев да свали картите и да обяви дали застава зад думите на човека, който му дава стратегически съвети. / blitz.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.