Служебната власт призна: Газ няма, а „Булгаргаз“ няма пари да го купи! Кризисен щаб ще овладява „хаоса и разрухата в сектора“

Служебната власт призна: Газ няма, а „Булгаргаз“ няма пари да го купи! Кризисен щаб ще овладява „хаоса и разрухата в сектора“
Служебният министър-председател Гълъб Донев обяви на брифинг в Министерски съвет,

че е създал междуведомствен кризисен щаб за енергетиката със задача да „предложи решения за овладяване на хаоса и разрухата в сектора, да предложи решения за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа, да предложи механизми за контрол и снижение на цените на горивата и електроенергията“.

Щабът ще се ръководи от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев. В него влиза и министърът на енергетиката Росен Христов, представители на други министерства, браншови организации, представители на работодатели, синдикати, КЕВР.

Министърът на енергетиката Росен Христов очерта проблема като заяви, че газ няма, а „Булгаргаз“ няма пари да го купи.

„Булгаргаз“ е доставял чрез посредници руско синьо гориво на завишени цени, заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов пред БНТ. Той съобщи, че още днес ще поиска спешна среща с министъра на енергетиката за решаване на проблемите с природния газ. Шефът на регулатора предлага три варианта за излизане от кризата.

„Ситуацията с доставките на газ е сериозна, да не употребя думата критична. Имаме недостиг на договорените количества за доставка до края на годината.

Имаме подсигурени количества до края на септември”, заяви от своя страна енергийният министър Росен Христов.

„Прословутите договорени седем танкера не са договорени, а сме на ниво оферта. Офертата включва доставка на 3 танкера тази година и опция за доставка на останалите 4 следващата година.

Не са подсигурени слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали. В момента трябва да намерим начин, вероятно чрез закупуване от трети страни, на свободни слотове за разтоварване.

Това допълнително ще оскъпи цената на газа.

Цената на газа от Азербайджан, която бе обявена, че е по-ниска, в порядъка на четири пъти, само за последните дни е в пъти по-скъпа за 2/3 от договорените количества.

Четвъртият проблем – сериозна финансова криза в „Булгаргаз”, невъзможност на компанията да се разплати дори и с договорените количества“, отчете министърът.

„Подготвяме търг за доставка на втечнен газ, който да задоволи поне частично нуждите на страната до края на годината и до края на отоплителния сезон.

Търсим начини за рефинансиране на „Булгаргаз“ и за преговори за снижаване на цената в общия микс в доставките на газ“, заяви Христов.

Гълъб Донев увери гражданите и бизнеса, че правителството му ще направи всичко възможно, за да бъде осигурена сигурност на газовите доставки и предвидимост на цените.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.