Възходът на новата пета мафия в Италия, която действа по примитивен начин

Имената им са добре познати – Коза Ностра в Сицилия, първата италианска мафия, Ндрангета в Калабрия, считана за най-богатата в света, Камора в Неапол и най-малката – апулийската мафия Сакра Корона Унита, която е директно свързана с Балканите. Но от няколко години, пета италианска мафия започва да си пробива стремглаво път към престъпната сцена в страната.

Още по темата

14 май 2020 21:52

30

3 май 2020 19:45

27

11 апр 2020 12:00

36

На 1 април, когато Италия е в пика на кризата, причинена от коронавируса, мъж с предпазна маска на устата се появява в дома за възрастни хора във Фоджия. Но той не е там, за да им помага. Той е там за да взриви входа на дома с експлозиви. За щастие, никой не е ранен по време на инцидента. 

За собственика на дома Лука Вигиланте нападението не е изненада. Той тъкмо е поправил щетите, нанесени от взрив през януари. Колата на брат му Кристиян също е взривена малко преди първата атака над дома. Причината? Двамата братя са ключови свидетели срещу така наречената “пета италианска мафия”.

Разследващите от няколко години наблюдават активност на мафиотите в Северна Пулия, но потвърждението за новата мафия се появява след като три коли са взривени във Фоджия през януари. Тогава се случва и първото мафиотско убийство – мъж на скутер застрелва 50-годишен мъж в колата му. Насилието във Фоджия принуди министъра на вътрешните работи Лучана Ламорджезе да изпрати антимафиотски екипи в Пулия.

Намеци за активността на мафията преди години предхождат тези инциденти. През 2017 и 2018 г. в провинция Фоджиа има едно убийство на седмица, кражба всеки ден и опит за изнудване на всеки 48 часа.

“Мафията във Фоджия е сравнително млада, казва главният прокурор на града Лудовико Вакаро. – Клановете, които я съставят, са се внедрили на тази територия през последните 30 години. Не можем да ги сравняваме с историческите мафиотски кланове като Коза Ностра и Ндрангета, но това е мафия, характеризираща се с много насилие и агресия. Наричам я “примитивна мафия” – такава, която храни прасета с трупове, за да не оставя следи. Действията й са непредвидими. За това тя е толкова опасна.”

В провинция Фоджия мафията се появява през 70-те, когато главата на Неаполитанската мафия и основател на Новата организирана Камора, Рафаеле Кутоло, се среща с делегация от местни престъпници в Пулия. Той иска да ги наеме в своята организация и да увеличи влиянието си върху контрабандата на цигари на Балканите.

“Но планът на Кутоло се провали малко след това. Започна вътрешна борба, когато един анонимен клан се появи и започна да настъпва в други области на Пулия”, ракзава пред The Guardian Джузепе Волпе, прокурор и ръководител на областната дирекция за борба с мафията в Бари.

По думите му, след като колите във Фоджия са взривени, медиите, които не са наясно с появата на новата мафия, приписват атаките на другата апулийска мафия – Сакра Корона Унита. За първи път обаче те са абсолютно невинни.

“Наблюдавахме действията на пета мафия, напълно самостоятелна от Сакра Корона Унита”, категоричен е Волте.

Най-малко три престъпни подгрупи действат в района около Фоджия. Освен Società Foggiana, която печели от изнудване и търговия с наркотици, там се намира и кланът Cerignola, известен със своите бронирани автомобили и контрабанда на кокаин. Третата активна престъпна организация действа около Гаргано, точно на върха на Ботуша, нейните босове внасят марихуана от Балканите.

Местните прокурори знаят от години, че този път си имат работа с истинска мафия. Властите в Рим обаче продължават да подценяват кръвожадността на престъпната организация във Фоджия и все още тя се намира в списък Б за престъпните групи. Според разследващите взривените коли и скорошните нападения над онези, които отказват да платят голяма сума пари за така наречената “протекция” показват, че мафията е в криза.

Те се нуждаят от пари. А за да напълнят касите си, трябва да сплашат хората”, казва Волпе. Тъй като Италия се намира в сериозна икономическа криза заради COVID-19, има данни, че мафиотските клонове в цялата страна, включително и във Фоджия, използват крадени пари или суми от изнудване, за да купят бизнеси и предприятия, които са пред фалит.

“Ще ви излъжа, ако ви кажа, че не се страхувам. Знам, че животът ми се промени и трудно ще го върна в нормалния път отново. Но не трябва да се предаваме. Те не трябва да спечелят”, споделя Лука Вигиланте.

Двамата с брат му са под полицейска защита, защото вместо да дадат пари на мафията, те се оплакват в полицията. Няколко други бизнесмени също са скочили срещу “таксите за протекция” на мафията във Фоджия. През изминалите години близо 80% от собствениците на магазини обаче плащат високата цена, за да работят спокойно.

Седмица преди втората атака над братята Вигиланте, Даниела Марконе от анти-мафиотската организация Libera организира протест по улиците на Фоджия. В него се включват близо 20 хил. души. Толкова голям гняв срещу мафията не се е наблюдавал от 90-те години насам, когато обществото излезе да протестира, след като високопоставени държавни служители бяха убити от престъпниците.

“Трябваше да покажем на хората във Фоджия, че не са сами. Трябваше да покажем и на мафията, че честните хора тук са на страната на бизнес обществото”, казва Марконе. Нейният баща е убит през 1995 година. Той е бил директор на публичната данъчна агенция и обвинява много хора в корупция и укриване на данъци.

“Убийството му беше като по учебник. Някои разследващи дори предположиха, че убийците му са от Сицилианската мафия, която през онези години бе машина за смърт. За обществото, дори и за властите, бе немислимо, че друга мафия може да съществува на територията на Фоджия”, разказва Даниела. Убийството на Франческо Марконе, както и много други, остават неразгадани.

Твърди се, че местната мафия е убила 360 души само в района на Гаргано. 80% от тях остават неразкрити. А главният прокурор Лудовико Вакаро обвинява държавата в това, че не взимат ситуацията във Фоджиа на сериозно.

“Отне ни 30 години да разберем, че си имаме взимане-даване със сериозна мафия. Нека не ни отнема още 30 години, за да я победим”, категоричен е той. 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.