Въпреки недоволството: МОН праща аудиозаписи на четвъртокласниците

Въпреки недоволството: МОН праща аудиозаписи на четвъртокласниците

Снимка: БГНЕС

В началото на втория срок до училищата ще бъдат изпратени аудиозаписи с диктовка и примерни бланки за отбелязване на отговорите, за да могат четвъртокласниците да се упражняват за предстоящото им в края на май месец националното външно оценяване. Това обясни образователният министър Красимир Вълчев в отговор на депутатски въпрос относно промените във формата на изпита, които предизвикаха притеснения у част от учителите.

Вълчев уточни, че ползване на аудиозапис при диктовката и нанасянето на отговорите на отделна бланка цели всички ученици да бъдат равнопоставени, за покажат уменията си при еднакви условия и да бъдат оценени обективно. “По този начин се избягват говорни проблеми, неточна комуникация и неподходяща сила на гласа при отделни учители и се създават условия диктовката да е прочетена при изпълнение на съответните методически изисквания за четене и диктовка и с темп, съобразен с възможностите на учениците в четвърти клас”, заяви Вълчев.

Още по темата

21 яну 2020 21:07

9

17 яну 2020 12:44

69

Той уточни, че диктовката ще се чете по всички правила – първо цялостно, а след това и на смислени части, като се акцентира и върху пунктуацията, тъй като децата все още не са я учили. Сред притесненията на учителите са, че може да настъпи проблем с техниката, но от МОН са предприели мерки и за тези случаи. Ако поради непредвидени обстоятелства се наложи диктовката да се чете от учител, във всяко училище ще бъдат определени хора, които да диктуват на децата. Вълчев допълни, че има многообразие от възможности за възпроизвеждането на звуков файл чрез различни технически устройства. Освен това, от пет години вече училищата получават, размножават и пускат файлове за залите по време на изпитите след седми клас.

Отбелязването на отговорите на учениците върху бланка за отговори пък е свързано с начина на оценяване, обясни министърът. Тази година въпросите с избираем отговор от изпита на четвъртокласниците ще се проверяват електронно, за да се оптимизира процесът на работа ще се намали административната тежест на училищата, обясни министърът. „Оценяването на задачите с отворен отговор ще се осъществява дистанционно в електронна среда от учители в цялата страна.“, уточни Вълчев. За целта в началото на втория срок ще бъдат обучени 1500 начални учители, които да знаят как да в електронна среда.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.