9 малки стъпки за по-здрави кости

Нашите всекидневни навици могат да навредят или да подобрят здравето ни. Това се отнася и за състоянието на костите ни. Добавянето на листни зеленчуци към менюто, поддържането на здравословно тегло, отказването от тютюнопушенето, са само част от навиците, които ни помагат да подобрим състоянието на костите. Вижте още 9 навика, които имат положително влияние върху тях.

Бягайте. Бягането не само се грижи да поддържаме здравословно тегло, но е тренировка с висока интензивност, която подобрява състоянието на костите, тяхната плътност.

Правете силови тренировки. Упражненията с леки тежести ще поддържат мускулите ви, но имат благоприятен ефект и върху здравето на костната система.

Хапвайте повече сурови ядки. Бадеми, кашу, лешници, са добри източници на магнезий, минерал, който подобрява структурата на костите и подпомага усвояването на калций от организма.

Осигурете си достатъчно витамин D. Той е важен, за да може организмът ви да усвоява по-добре и калция. Добавете към менюто си повече риба. Тя е богата на витамин D и омега-3, които са важни за костите.

Намалете газираните напитки. Според някои проучвания, захарта в тези напитки, както и другите нездравословни съставки, които съдържат, могат да повлияят върху нивата на калций в организма.

Хранете се балансирано. Ако искате да поддържате здрави костите си, хранете се разнообразно и с повече свежи плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, млечни продукти и морски дарове. Те могат да подобрят костната плътност, но ще ви осигурят и фосфор, витамин К, витамин В6 и В12 и магнезий.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.