В ЕП: „Нашите пари са като кръв за тези вампири в България“

В ЕП: „Нашите пари са като кръв за тези вампири в България“
Името на България влезе тази вечер в дебат в Европарламента за обвързването на бюджета на ЕС със спазването на върховенството на закона в държавите от ЕС.

Ирландската евродепутатка Клеър Дейли, която отдавна следи критичен поглед положението в нашата страна, даде пример с България защо еврофондовете трябва да се спират за корумпирани правителства.

„Нашите пари са като кръв за тези вампири“, каза тя и приведе пример с прахосани „100 млн. евро за къщи за гости, милиони за ферми, които не съществуват, и за които министърът на земеделието (Десислава Танева – б.р.) даде съвет да се мълчи, за да не бъдат спрени парите“. Без да посочи име, тя заяви: „В Съвета на ЕС има член, който се възползва от тези средства“.

Дебатът се състоя в Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред (ЛИБЕ). Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс (Белгия) представи огласения вчера от Еврокомисията първи доклад за върховенството на закона в целия ЕС. Той каза, че когато се спират наказателно парите на държавите, трябва да се защитят крайните бенефициенти, които не са отговорни за поведението на националните власти.

Представители на почти всички политически групи в ЕП подкрепиха изработването на такъв наказателен механизъм, но изразиха общо разочарование, че последното германско предложение в Съвета на ЕС, събрал се на заседание днес и утре, съдържа компромис, който го отслабва. Това е отказът от обърнато квалифицирано мнозинство, което би трябвало да се събере, за да се отхвърли предложение на ЕК за санкциониране на определена държава. Вместо него правителствата чрез своите посланици в Брюксел одобриха вчера процедура за обичайно квалифицирано мнозинство, което означава, че чрез него ще се одобрява, а не отхвърля санкцията. То ще помогне на държавите нарушителки по-лесно да се предпазват от колективната мярка.

Дебатът протече под председателството на испанския социалист Хуан Фернандо Лопес Агилар, който е автор на проекторезолюцията за България, която ще бъде обсъдена на 5 октомври в пленарната зала на Европарламента.

Десислава Танева: Аз съм българка!

Министърката на земеделието Десислава Танева коментира днес в Сливен, че разпратеният до всички евродепутати видеозапис от т.нар. Отровно трио, който според тях свидетелства за прикриване на злоупотреби в Министерство на земеделието, вече е коментиран и целта на въпросното видео е била „политическа провокация“.

Изпратеният запис е на неин видеоразговор със земеделски производители, в който според Триото, тя дава ясни инструкции как да се прикриват злоупотребите, за да бъде продължено финансирането за България.

„Аз съм българка и винаги ще бъда такава и ние трябва да се представяме пред хората винаги с най-доброто, което можем да представим“, каза още министър Танева в отговор на действията на Отровното трио в навечерието на дебата в Европейския парламент за върховенството на закона в България на 5 октомври.

“Всеки навсякъде греши. Няма друг министър, който да е проверявал повече, с по-голям завишен контрол, отколкото аз. Всичко мога с цифри да го докажа. Общо взето от ей такива общи фрази, общо празно говорене сами си правим всичко, което ни се случва и което мислят за нас“, посочи още тя. / segabg.com

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.