В условия на пандемия посланиците с видео за Деня на Европа

По случай Деня на Европа на 9 май 2020 г. посланиците на държавите-членки на Европейския съюз, акредитирани в България, създадоха специално видео, за да отправят съвместно послание към българския народ.

Още по темата

9 май 2020 08:35

170

Във време, когато целият свят е изправен пред най-голямото предизвикателство от Втората световна война насам, общото послание подчертава същността на Европейския съюз, нашия съюз: мир, свобода и солидарност.

Видеоклипът, който започва с думи на вицепремиера и министър на външните работи на България Екатерина Захариева, е публикуван в социалните медии на Министерството на външните работи и на посолствата на Европейския съюз в София.

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа.

На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман.

В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя идеята си за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция.

Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.