Гешев, Цацаров, Алексей Петров, Бойко Борисов и Петьо Еврото в показанията на Ивайла Бакалова и мъжа и в парламента

Гешев, Цацаров, Алексей Петров, Бойко Борисов и Петьо Еврото в показанията на Ивайла Бакалова и мъжа и в парламента

Бившият модел Ивайла Бакалова и бизнесменът Веселин Денков бяха изслушвани във временната анкетна комисия в парламента, сформирана да разследва дейността на убития в последния ден на януари Мартин Божанов – Нотариуса и неговата престъпна група, за която има улики, че е закриляна от висши прокурори и политици.

Бакалова беше в основата на разследването на Антикорупционния фонд (АКФ) – „Списък за бързо реагиране“, което през юни 2021 г. освети дейността на Божанов, а повод за него стана задържането на приятеля й Веселин Денков. Преди това той получава оферти колко да плати, за да не бъде арестуван. Докато е в ареста от септември 2020 г., Бакалова получава оферта срещу каква сума може да бъде освободен – цената скача двойно. Денков беше пуснат под домашен арест в деня, в който АКФ пусна трейлър за разследването.

„Мартин Божанов – Нотариуса си позволяваше да търгува с влияние. Ако не положите усилия, ще има още мартинбожановци в тази система. Прокурорите работят по поръчка и по едни дела си затварят очите и ги слагат „на трупчета”. Това заяви Ивайла Бакалова пред депутатите.

„Бях извикана в прокуратурата за показания срещу Мартин Нотариуса при смяната на главния прокурор. Това беше обидно. Рискувах живота си с разследването от юни 2021 г. При разпита дадох показания как Божанов в разговор ми е казвал, че не е близък само с главния прокурор, но и с неговите заместници. (Вероятно Бакалова има предвид главния прокурор Иван Гешев и неговите заместници, сред които беше и сега изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов. Бившият модел бе извикана на разпит за „Барселонагейт“ през май 2023 г. – няколко седмици реди Гешев да бъде отстранен от длъжност. бел. „Гласове“) Докато хората по институциите не станат по-смели, няма как да има промяна“, каза Ивайла Бакалова в парламентарната комисия за дейността на разстреляния Мартин Божанов-Нотариуса.

Тя започна да разказва за натиска и репресията след ареста на Денков. Започнали ревизии, в определени медии излизали статии. „Да си зададем въпроса кой плаща за тази репресия – следене, подслушване, проверки от НАП“, каза тя. НАП не е ли независим орган и защо се отчита на спецпрокурагурата какви ревизии прави, попита Бакалова.

Според нея Нотариуса съществува заради бездействието на институциите и болната правосъдна система. Той се появил при деветата мярка за нетоклонение на Денков. Съдия им бил казал, че преди изборите на 4 април 2021 г. Денков няма да излезе от ареста. Нотариуса се появил през март и започнал да търси среща с Бакалова. Познати й казали, че това е човекът, който може да помогне.

„По първото дело, за което е задържан Веселин Денков, за два дни са разпитани 7-8 свидетели. След като беше задържан, се започна един институционален натиск и репресия. На мен ми бяха повдигнати 11 или 12 ревизии, много от тях на неработещи фирми. Кой плаща за цялата тази репресия? На вас най-вероятно не ви е толкова важно, но на обикновените граждани им е”, смята тя.

Бакалова подчерта, че когато държавата е в ръцете на корумпирани хора, няма как да има правосъдна система. „Бях свидетел на много мерки за неотклонение, в които не видях нищо законно. Съдът не четеше изобщо материалите по делото. Бях свидетел на прокурори, които си играеха „Тетрис”, докато се решаваше човешка съдба”, каза тя.

Бакалова отбеляза, че е свидетел на „всички пратеници на прокуратурата” и как при Веселин Денков са идвали хора да го подканят да си плати. „Казваха му: започваш много да ядосваш прокуратурата”, уточни тя.

„Един от въпросните съдии в Специализираната прокуратура ни беше казал много добронамерено през негов роднина, че каквото и да направим, Веселин Денков няма да излезе преди изборите. Мартин Нотариуса се появи март месец. Седмица или две се опитваше да си организира среща с мен. Каза ми ужасяващи неща, някои от които са записани и излъчени във филма на Антикорупционния фонд. Институциите тогава бяха превзети. Сега не знам – сигурно са поне една четвърт свободни. Той ми каза, че този съд може да гледа мерки на посланици, че този съд е държавата, да не гледаме човека дали е невинен, или виновен, а просто да си платим. И той ми каза, че трябва да минат изборите, да се „поотхлаби хватката”, допълни разказа си Бакалова.

Тя цитира и думи на Мартин Божанов – Нотариуса по адрес на спецсъда: „Хубаво е да си смените адвоката, защото с него няма как да се получат нещата”. И добави, че адвокат Ина Лулчева е известна, че решава делата си „по правния път, а не през задната врата”. „Не мисля, че Мартин Нотариуса е единственият проблем на съдебната система. Ваша е задачата да потърсите кои са тези хора, които са му дали тези права”, призова Бакалова депутатите в комисията.

Ивайла Бакалова цитира хора, които са се свързали с тях: „Някои от тях честно казваха, че арестът на Веселин е политическа поръчка лично от Бойко Борисов. Казваха, че дори да платим, няма какво да се случи. Той ще лежи в ареста, докато не се смени политическата ситуация. Защото Борисов не обича враговете си. Иска да наказва за назидание.“

Бакалова отрече да познава изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов и няма лични впечатления от него.

Отново след призиви от депутати при втория рунд с въпроси, този път по покана от Росица Кирова от ГЕРБ да разкрие „приятелите“, които са се свързали с Бакалова и са я насочили към Мартин Божаов, Бакалова заяви:“Хората, които ме насочиха към Мартин Божанов, не бих ги споменала тук, защото ще ги изложа на опасност. Това, че аз съм решила да скачам с главата надолу в пропаста, не значи, че трябва да завлека други“, заяви бившият модел.

„Страшното е че навсякъде по света съдебната система би трябвало първото да е презумпцията за невиновност. При нас май е обратното. Има и хора, които вършат съвестно работата си. Но да стигнем до тези, които не я вършат“, заяви Денков след като Кирова заяви, че благодарение на съдебната системата той е тук на комисията.

„Ако имаше работеща съдебна система, този човек тук не трябваше въобще да влиза в ареста“, заяви още Бакалова. Тя уточни, че през деветте месеца, в които е бил в ареста Денков не е бил разпитван, което според нея е показателно за работата на разследващите.

Председателят на комисията Никола Минчев реши да направи коментар, че не си представя, че законодателят трябва да върши нещо, не за да влизат хора и да прекарват време в ареста. Маноил Манев от ГЕРБ уточни, че от всичките изслушвания в комисията, досега две, са били споменавани по един двама души, а сега става въпрос за група от хора, т.нар. приятели.

Ресторантьорът Веселин Денков, който живее с бившата „Мис България“ Ивайла Бакалова, разказа пред комисията „Нотариуса“ в парламента как е бил изнудван да плати 100 000 евро, за да не се превърне от свидетел в обвиняем. Това е и първата му публична изява след убийството на Мартин Божанов – Нотариуса и разкритията, за които разказа Бакалова пред медиите.

Бизнесменът обяви пред народните представители, че в крайна сметка се е оказал подведен под наказателна отговорност за изнудване, лихварство и подбудителство за убийство и в ареста. Бил пришит към организирана престъпна група за лихварство.

„Един от пратениците на спецпрокуратурата ми каза, че ако не платя, ще бъде крайно лошо за мен, защото вече са си разпределили парите“, каза Денков, придружаван от Бакалова и от адвокат Ина Лулчева на заседанието на комисията. В отговор на въпрос, зададен от председателя на комисията Никола Минчев, от кого са били изпращани емисарите, ресторантьорът заяви:

„Всички, които идваха, казваха, че идват по поръчение на специализираната прокуратура“. Денков уточни, че по-късно, вече след 2020 г., е научил, че става дума за Иван Гешев и Франтишек Петров, които тогава бяха в спецпрокуратурата. Денков обясни, че два дни след като е подал сигнал за изнудване пред Сотир Цацаров, е бил арестуван.

„Проблемът, да бъда направен от свидетел в обвиняем, беше създаден от тях, от специализираната прокуратура“, обобщи Денков. Разказа още, че едни и същи съдии от Специализирания съд са гледали мерките му и изреди имената на Антон Миталов, Георги Ушев и Галя Георгиева. „По едно от тези три дела, което ми предявиха август 2021, на 14 юли дойде мой приятел да каже, че ако не платя около 50 хил. лева, ще лъжесвидетелства един от участниците в покушението срещу Марангозова“, разказа още Денков.

Бизнесменът заяви, че негови близки са го уведомили, че и трите дела срещу него са били провокирани от участието му в протестите през 2020 г. „Всичко случило се с мен е основно заради протестите, на които аз ходих на 15 и 16 юли 2020 г.“, каза Денков и допълни, че тогава изобщо не е познавал Васил Божков, въпреки че медиите твърдели че той финансира протестите и от негово име. „На база на това са активирани всички институции“, обобщи Веселин Денков. „Всички искаха да платя, за да нямам тези обструкции, които ми струпаха“, добави той. На бизнесмена била заявено, че ако не плати, ще намерят за какво да го арестуват.

Още през 2018 г. при него дошъл пък Алексей Петров, когото не познавал.

„2018 г. идва Алексей Петров, той поиска да се видим. Каза ми, че ако не платя 120 000 лв., тогава сумата вече беше толкова, с мен ще се случи това, което и с него. После се е оплакал на Ивчето /б.а. – Ивайла Бакалова/, че съм се държал невъзпитано, защото идвал приятелски да ми помогне. Допускам, че това е било така“

„Минахме през ада, за да сме тук днес и да ви разкрием истината. Не знам дали искате да я разкрием, защото тя е много нелицеприятна“, каза Ивайла Бакалова за изминалите 4 години, докато мъжът й е бил в ареста на „Майор Векилски“.

„Когато държавата е в ръцете на алчни и контролируеми хора, няма как да има правосъдие, той /б.а. – Веселин Денков/ е жертва на липсата на правосъдие. Съдът не четеше изобщо материалите по делото. Бях свидетел на прокурори, които си играеха на „Тетрис“, докато си играят с човешка съдба“, каза още Бакалова.

Бакалова се оплака още, че докато мъжът й е бил в ареста, са й правели ревизии от НАП на фирми, които не работят от десетина години. „Кой плаща за цялата тази репресия? Следене, подслушване, проверки от НАП“, попита тя и заключи, че правосъдната ни система е болна.

По думите й „прокурорите работят по поръчка“ – едни дела оставят на трупчета, а по други бързат. Само по първото дело срещу Денков за два дни разпитали 7-8 свидетели. Бакалова уточни още, че не познава изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов.

За изнудването на партньора й се разбра след разкритията, които направи Бакалова пред Антикорупционния фонд. Бившата моделка беше в основата на разследването на АКФ – „Списък за бързо реагиране“, което през юни 2021 г. освети дейността на убития вече Мартин Божанов-Нотариуса.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.