Горанов: Банкова ваканция няма. Има само ученическа!

Горанов: Банкова ваканция няма. Има само ученическа!

Снимка: БГНЕС

Единен механизъм за разсрочване на задължения в срок от шест месеца, който изтича до 31-и декември 2020 г. са приели търговските банки и БНБ след решение на Европейския банков орган. Това съобщи министър Владислав Горанов по време на брифинга в Министерски съвет, където присъстваха премиерът Бойко Борисов и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

На отсрочване подлежат тези задължения, които са редовно обслужване или с просрочие не повече от 90 дни към 1-и март 2020 г.

Още по темата

11 апр 2020 09:52

429

11 апр 2020 09:20

77

По думите на Горанов, всеки клиент може да се свърже с обслужващата го банка и да заяви, че иска да се възползва от предлаганите облекчения. Три стандартни механизма са разписани – отсрочване на главница и лихва до 6 месеца, отсрочване на лихва до 6 месеца и още един механизъм за револвиоращи продукти, който е публикуван на страницата на БНБ.

“Говорим за кредити, които са станали проблемни, заради пандемията. Тези, които са имали проблеми преди кризата няма да бъдат обхванати тук.”, подчерта неведнъж финансовият министър.

По думите му, няма причина за бързане да се посещават търговските  банки, които имат достатъчно електронни платформи. До този момент процесът протичал гладко.

“За първия месец от кризата подобно струпване на клиенти не се наложи, а вече механизмът е съвсем ясен” уточни министър Горанов.

Той отсече, че няма банкова ваканция: “Ваканцията е само ученическа” и обясни, че срокът до края на годината е достатъчен за хората със затруднения за обслужване на задълженията си, тъй като тогава би трябвало да премине пика на заразата.
 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.