Гърми скандал – Асен Василев няма пари за пенсионерите, но дава 25 млн. лв. за допълнителни заплати на любимеца си Спецов и компания

Гърми скандал - Асен Василев няма пари за пенсионерите, но дава 25 млн. лв. за допълнителни заплати на любимеца си Спецов и компания
Нов голям скандал е на път да взриви и без това нажежената обстановка в некоалицията.

Преди дни стана ясно, че Асен Василев няма намерение да дава коледни добавки за пенсионерите.

Причината – няма пари в държавата, пък й пенсиите им били увеличени от 1 юли.

Така най-бедните сред българското население – възрастните хора, ще останат без традиционния бонус от 50 лева за Коледа, с който да покрият нуждите си и да направят празниците малко по-светли.

И докато Василев тръби, че няма пари за добавки за пенсионерите, оказва се, че на 4 октомври Министерският съвет в лицето на акад. Николай Денков е одобрило допълнителни разходи в бюджета на Министерството на финансите в размер на 25 млн. лв. за служителите на НАП и Агенция “Митници”.

Според бившия финансов министър Симеон Дянков, който алармира за скандала, това са по три допълнителни заплати наведнъж за служителите на двете агенции.

“Правителството може да не дава пари за коледни добавки на пенсионерите, но за служителите на НАП и митници бонуси дава (постановление от 4-ти октомври). 25 милиона допълнително плащане, три допълнителни заплати наведнъж. Да са благодарни служителите и да гласуват както трябва”, написа Дянков във Фейсбук.

Скандалът е още по-голям, защото само преди няколко седмици Министерският съвет вдигна заплатата на шефа на НАП Румен Спецов, който е смятан за любимец на финансовия министър Асен Василев. Мускулестият директор на НАП вече се разписва срещу 7 бона на месец. Най-вероятно той ще е сред първите, които ще намажат тлъстите бонуси, одобрени от Министерски съвет.

На този фон Спецов е упрекван за това, че под негово ръководство събираемостта на НАП е много малка. Проблем има както със събирането на ДДС, така и с “Лукойл”, където мнозина го посочват директно като виновника за това, че са събрани само 40 млн. лв. данъци.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.