Депутатите ще проверяват харчовете за борба с коронавируса

Временна анкетна комисия в НС ще проверява публичните разходи за борба с коронавируса. Предложението за това дойде от БСП и беше прието единодушно. Въпреки това близо час и половина народните избраници спориха кой да оглави комисията.

Още по темата

14 май 2020 10:38

10

14 май 2020 09:25

273

Червената шефка Корнелия Нинова отсече, че това трябва да е депутат от опозицията, а не управляващите да проверяват себе си.

“Предлагаме председател на комисията да бъде народен представител от опозицията с два аргумента. Първо това е традиционна и работеща европейска практика в много държави-членки на ЕС. По-голяма прозрачност и обективност може да се гарантира, когато председател на комисията е председател на опозиционна сила”, заяви тя.

Според нея е удобно управляващите да управляват себе си, защото това няма да доведе до прозрачност, ефективност и достъп на цялото общество и информация къде отиват техните пари.

Крум Зарков от БСП коментира, че комисията ще има превантивен ефект за опити за злоупотреби, а публичност и отговорност няма да е осигурена, ако председателят на комисията е от управляващите.

“Нормалната логика показва, че опозицията няма никакъв интерес нито да скрие някоя информация или факт или да си спести някое изслушване”, мотивира се той.

Александър Ненков от ГЕРБ обаче беше категоричен, че председателят на комисията не трябва да е от БСП.
На същото мнение бяха и от Обединените патриоти.

“Нашата група считам, че единодушно ще подкрепи създаването на една такава комисия. Няма лошо, нека да има публичност, нека да има прозрачност. Нека да има дай Боже доверие на обществото към управлението на държавата. Лично аз и надявам се и моите колеги ще ме подкрепят не сме много съгласни с вашето предложение председател на комисията да бъде от опозицията и то от БСП. По силата на каква логика?”, коментира Валери Симеонов. Според него три години се преминава от скандал в скандал.

“С други думи считам, че ако председателят е от БСП, то тогава тази комисия ще бъде използвана за чисто политически цели и то по този повърхностен и заядлив начин”, заяви още Симеонов.

В крайна сметка депутатите решиха, че председател на комисията ще е Йордан Цонев от ДПС. От БСП поискаха тя да бъде оглавена от Румен Гечев, но той не събра достатъчно подкрепа.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.