До 6% положителни тестове за COVID-19 не са проблем за системата

До 6% положителни тестове за COVID-19 не са проблем за системата

Снимка: Pixabay

Положителните тестове за коронавирус през последните няколко седмици варират между 4% и 6%. Това ниво за момента е приемливо и не води до натоварване на системата на здравеопазването. Това каза в ефира на bTV зам.-председателят на БЛС и началник на Клиниката по неврохирургия в “Пирогов” – проф. Николай Габровски.

Според него най-голямата болница у нас е напълно подготвена за пандемията.

“Ние и още няколко болници, които са основни, се сблъскахме с тази инфекция през един много тежък период. Това подготви екипите – има протоколи, обезпеченост със защитни средства, но и медиците свикнаха с тази инфекция. Тя не представлява нещо стресиращо – знае се как да се реагира и какво да се прави. Към пациентите се подхожда по един много спокоен и професионален начин”, обясни проф. Габровски. 

Той допълни, че въпреки добрата подготовка, за заразата все още се знае прекалено малко. От думите му стана ясно, че отделянето на лабораториите за COVID-19 от болниците е възможност за разделяне на потоци от хора, но това не е панацея. Проф. Габровски предупреди, че предстоящият есенно-зимен сезон ще бъде предизвикателство за системата заради стандартните инфекции, които се предават по въздушно-капков път. 

Проф. Габровски беше категоричен, че системата за диагностициране и лечение работи и става по-добра.

“Всички тези наредби и правила, които се сменят от седмица на седмица – те са в отговор на една променяща се ситуация и в желание нещата да се случат по-добре”, обясни още той. 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.