Почина художникът, създал олимпийското мече Миша

Почина художникът Виктор Чижиков, който създаде образа на мечето Миша, станал символ на Олимпийските игри в Москва през 1980 г.

За смъртта на 84-годишния народен художник на Русия, един от най-изтъкнатите илюстратори на детски книжки, съобщи издателството „АСТ Дети“.

От там определиха като символично това, че Чижиков почина в дните, в които в Русия се отбелязват 40 години от Олимпиадата. Игрите в Москва бяха открити на 19 юли 1980 г., а церемонията по закриването, на която Миша излетя от стадиона, на 3 август.

Самият Чижиков през 2012 г. в интервю каза, че е доволен от работата си. „С какво той е добър? Изминаха 35 години, откакто го предадох през 1977 т. Нямаше нито една жалба, че това е плагиат, а мечета са рисувани милиони пъти от различни хора по цял свят. А когато изображението стане популярно във всички страни, има голяма вероятност да бъде подадена жалба, да се обърнат към съда, а в този случай – тишина! Той е толкова самобитен, той има толкова мощна душевност и аз разбирам, че съм направил много добро изображение. Това вече е много“, разказа тогава Чижиков, цитиран от РБК.

Виктор Чижиков е роден в Москва на 26 септември 1935 г., а едва 17-годишен го взимат на работа във в. “Жилищный работник”, където публикува първите си карикатури.

Завършва художествения факултет на Московския полиграфически институт, но още като студент започва да публукува в списанията “Крокодил” и “Веселые картинки”, а по-късно сътрудничи и с “Мурзилка”, “Вокруг света”, “Вечерняя Москва”, “Пионерская правда”, “Юный натуралист”, “Молодая гвардия”, “Огонек”и “Пионер”.

Илюстрира много книги, между които “В страната на ненаучените уроци”, “Огнивото”, “Горска академия”, “Доктор Охболи”, “Вълшебникът от Оз”, “Приключенията на Моливко и Сръчко”, “Мечо Пух”.

Световна слава му донася именно създаването на олимпийския талисман Миша през 1980 г.
 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.