Д-р Симидчиев: Вирусът е още в нашата общност, трябва да се съобразяваме с него

Рязкото покачване на новозаразените с COVID-19 трябва да ни подсети, че вирусът е все още в нашата общност и трябва да се съобразяваме с него. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев пред bTV. Той обясни, че поведението ни трябва да бъде адекватно на ситуацията и да не забравяме за дистанцията и дезинфекцията.

По думите му допълнителни мерки към момента не са необходими. „Има определени групи, чието поведение е малко по-различно, например тези, на които отвориха дискотеките. Те са млади, не се притесняват и тяхното поведение е малко по-свободно. Втората група са тези, които не знаят – слабо образовани и с различна култура. Това са рискови групи, към които трябва да подходим с информираност и със споделяне на информация“, добави още той.

Д-р Симидчиев уточни, че към момента няма големи огнища на коронавируса. Според него това не говори за клъстерно разпространение, а просто заразата циркулира в обществото.

Още по темата

20 юни 2020 06:22

89

19 юни 2020 19:23

19

„Някои индивиди могат да заразяват много други, както се случи в религиозната общност в Перущица. Няма значение дали заразеният ще бъде един или повече, важно е мерките да се спазват“, уточни пулмологът.

Медикът обясни, че степента на заразност зависи от количеството на COVID-19 в горните дихателни пътища на човек.

Относно предстоящите летни почивки д-р Симидчиев заяви, че мерките за предпазване не трябва да бъдат подценявани, защото коронавирусът не се влияе от температурните разлики.

Пулмологът беше категоричен, че кръвната група влияе върху начина, по който ще протече заразата в даден организъм. „Кръвната група се определя с едни рецептори по повърхността на клетките. Точно, както нашият имунитет реагира на околната среда. Нашият имунитет зависи от кръвната група“, посочи той.
 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.