Експерт: Медийната грамотност е широк спектър от умения

Експерт: Медийната грамотност е широк спектър от умения

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Уменията по медийна грамотност в образователния процес подготвят по-добре адаптирани и участващи в обществото граждани. Те са необходими за пълноценното включването на децата в гражданскто общество в бъдеще. Това каза Кристина Христова, председател на Коалиция за медийна грамотност, в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

“Медийната грамотност е широк спектър от умения, който включва критичен анализ на информация и умението за етично и безопасно общуване в онлайн среда, както и за създаване на съдържание”, каза още тя.

Тя обясни, че ключово умение за учениците е да разпознават кои източници на информация са достоверни и кои не.

“В България има много слабо развита информационна грамотност. През последните няколко месеца широкото разпространение на конспиративните теории показва колко бедна е медийната грамотност в българското общество”, обясни тя.

Христова разказа, че правят обучения по медийна грамотност и за родителите, тъй като е важно те да участват в този процес с децата си и да има приемственост.

Вижте целият разговор във видеото.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.