Ердоган заплаши с нова военна операция в Сирия

 Ердоган заплаши с нова военна операция в Сирия

Реджеп Ердоган. Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заплаши с нова военна операция в Сирия, предаде Ройтерс.

Боевете ще бъдат възобновени, ако ситуацията в сирийската провинция Идлиб не бъде разрешена бързо, обясни Ердоган. „Развитието на събитията в Сирия е толкова важно, колкото и развитието на събитията в самите граници на Турция. Не можем да пазим мълчание във връзка със ситуацията в Сирия и Идлиб“, цитира Интерфакс думите на турския президент.

Още по темата

30 яну 2020 09:34

64

Ердоган отново обвини Дамаск и Русия в нарушаване на договореностите за деескалиране на конфликта. Подобно изявление той направи на 29 януари. „Сега нищо такова като процеса от Астана не остана. Той затихна или го приглушиха“, подчерта турският държавен глава.

На 9 януари Ердоган и руският му колега Владимир Путин въведоха режим на прекратяване на огъня в в зоната за деескалация в Идлиб, но примирието в Сирия се задържа едно денонощие. На 16 януари сирийската армия възобнови военната операция в отговор на нарушението за спиране на огъня от страна на бунтовниците. 

На 9 октомври 2019 г. Ердоган обяви началото на операцията „Извор на мира“ в Сирия срещу кюрдите и терористичната организация Ислямска държава. В началото на ноември Русия и Турция се договориха за прекратяването й, за създаване на зона за сигурност по сирийско-турската граница и патрулиране в региона, припомня Лента.ру.
 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.