Захарова: Антируската шпиономания в България й е наложена отвън

Захарова: Антируската шпиономания в България й е наложена отвън
Кампанията за борба с предполагаемите руски шпиони в България е наложена на София отвън.

Това заяви в петък на брифинг официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, цитирана от ТАСС и „Фактор“.

„Не мога да не се съглася с това, че, тъй като това не отговаря на интересите на българския народ, най-вероятно зад него стои стимулиране на подобни ходове и действия отвън. Защото е невъзможно да се обясни това с коренните, национални и естествени интереси на България“, заяви тя.

Захарова обърна внимание на факта, че неотдавнашното обявяване в България на двама руски дипломати персона нон грата е петият подобен случай.

На 19 март прокуратурата на България съобщи, че шестима настоящи и бивши служители на Министерството на отбраната и военното разузнаване, с подкрепата на ЕС и САЩ, са задържани по подозрение в шпионаж в полза на Руската федерация. Окръжният военен съд постави под стража петима от тях. Друг заподозрян беше пуснат под гаранция, тъй като прокуратурата не настоява за ареста му.

На 22 март българското външно министерство обяви двама служители на руското посолство в София за персона нон грата и посочи, че трябва да напуснат страната в рамките на 72 часа.

В същото време руското посолство подчерта, че „счита решението на българската страна за неразумно“. Министерството на външните работи на Руската федерация обяви, че си запазва правото да отговори по огледален начин.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.