Защо българите искат силен лидер и авторитарен режим?

Либералните демокрации се ползват със слаба подкрепа в голяма част от Централна и Източна Европа, особено в България. Това сочи социологическо проучване в 10 страни от региона.

В нашата страна едва 35% от респондентите предпочитат “да има либерална демокрация с редовни избори и мултипартийна система” – най-ниският процент сред всички изследвани държави.

И обратното – при нас цели 45% отговарят, че трябва “да има силен и решителен лидер, който да не трябва да се занимава с парламент или избори”, което е най-високият процент сред всички.

“Такова събитие не може да промени нагласите по отношение на свободата в дълбочина. Кризата е един от случаите, в които е необходима мобилизация и авторитарното лидерство е компетентно и по-адекватно”, коментира антропологът Харалан Александров в “България сутрин”.

По думите му придвижването между либералното и тоталитарното лидерство е характеристика на гъвкавите общества, а ако има само едно от тях, рискуваш да се провалиш.

Румена Филипова от Центъра за изследване на демокрацията в София обясни, че данните за проучването са събрани през март 2020 г., т.е. малко преди коронакризата.

“Трябва да разглеждаме изследването в по-голям контекст и равносметката, която си правим за отношението към демокрацията от началото на Прехода. То препотвърждава, че процесът на демократизация е съвкупност от сложни фактори”, каза тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ се счита, че авторитарните режими могат да отговорят на една криза по-бързо, но прикриването на данни и цензурата от страна на Китай относно коронавируса са показали, че не е така. В Русия също отричаха ситуацията, добави Филипова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.