Защо се стигна до спекула с цените на плодовете?

Темпът на безработица нараства ежедневно. Дори има прогноза на синдикатите, че процентът на хората извън пазара на труда ще достигне 330 000 души. Паралелно с това проучване на КНСБ в 26 областни града показа сериозен скок на цените на някои от основните хранителни продукти, както и тези, които подсилват имунната система.

Още по темата

4 апр 2020 10:29

15

23 мар 2020 07:10

105

Оказа се, че джинджифилът и лимоните са поскъпнали двойно и тройно, а захарта е поскъпнала с 13 стотинки.

“Интересно, че такива стоки са търсени заради кризата. Има опити да се спекулира на пазара, но в крайна сметка свитото потребление и падналите обороти на търговската мрежа са естествен регулатор, който очаквам да стабилизира ценовите равнища“, каза директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев в ефира на “България сутрин”.

Той коментира и продуктите, които сме свикнали да купуваме на една и съща цена, а сега са в пъти по-скъпи.

“Вече беше споменато за пределни търговски надбавки, които биха изиграли положителна роля, но в крайна сметка мисля, че пазарът ще надделее, тъй като потреблението е силно свито в условията на криза. Опитите са свързани с някои цитрусови плодове, дезинфектанти и стоки, които се търсят в момента” посочи Любен Томев.

Според него има голямо значение и продължителността на кризата.

“Ако тя се успокои в близките седмици би изиграла положителна роля, не само върху пазара, но и върху икономиката като цяло. Заложените 2,2 пункта ръст на безработицата вследствие от кризата е твърде оптимистична. Може би в средата на лятото ще достигнем една критична граница от около 9-10% безработица“, каза още Томев пред Bulgaria ON AIR.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.