Има ли надежда за родните превозвачи за пакет “Мобилност”?

Транспортната комисия на Европейския парламент не прие българските поправки в пакета “Мобилност”. Отхвърлени бяха внесените от българските евродепутати поправки за връщането на камиона в страната, в която е регистрирана фирмата, на 8 седмици, както и за седмичната почивка на водачите. Превозвачи от 7 държави, сред които и България, се обединиха срещу плана “Макрон”.

“Не беше изненадващо това, че нито една от поправките не беше приета. Самите членове на комисията са малко на брой и мненията са разпределени. Голяма част от поправките бяха градивни. Никой от нас не знае как ще изглежда транспортният бранш утре. Всички сме длъжни да дадем нужното време на индустрията да се адаптира правилно, чак след това да вкарваме подобен тип регулация”, заяви Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Европа моли българските шофьори да карат над 10-15 часа

15 май 2020 22:06

39

4 май 2020 18:53

7

Според него не сме изгуби шансове окончателно. Предстои следващото гласуване в пленарната зала, като всяка една от поправките трябва да събере 50 + 1 гласове, за да бъде приета.

“За нас е важно депутатите правилно да оценят последствията от техните действия и да се вземе предвид ясната статистика. Пакетът да се модифицира, така че да работи за всички”, посочи още Рашков в изнесеното студио на “България сутрин”.

“Нашият бизнес изисква планиране – нещо, което на този етап не можем да си позволим. Всички текстове, които са на тема връщане на превозното средство и водача, не са дело на комисията. Комисията започна оценка за въздействие, която да потвърди какви биха били ефектите. Тя върви успоредно с процеса за приемане на законодателството”, обясни той.

Рашков подчерта, че седемте държави са заявили ясна готовност за съдебно дело, ако пакетът бъде приет както е в момента. По думите му още от самото начало транспортната индустрия е заявила, че има нужда от ясна регулация, но тя да подпомага бизнеса да работи.

“Никой от нас не очакваше, че последните 4 месеца ще бъдат толкова тежки. Тази безпрецедентна криза е фактор, който не беше нанесен в първоначалните калкулации. Ако преди говорехме за риск от фалити, в момента наблюдаваме малки компании, които връщат камионите си”, изтъкна той.

За финал Рашков посочи, че остава оптимист и според него все още има шанс здравата логика да надделее над празните политически обещания.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.