Иран: Търсим повод да унищожим Тел Авив

Иран търси повод да нападне Израел и е готов да „сравни Тел Авив със земята“. С такова войнствено заявление излезе секретарят на Съвета за определяне на политическата целесъобразност на вземаните решения, бившият командващ Корпуса на стражите на Ислямската революция (КСИР) Мохсен Резаи, предава EA Daily, цитиран от „Фокус“.

Още по темата

10 фев 2020 08:34

44

8 фев 2020 17:33

14

По думите на високопоставения ирански чиновник, Техеран е станал още по-решителен по отношение на „сионисткия режим“ (Израел), след като израелските власти са помогнали на САЩ да убият генерал Касем Солеймани.

В отговор на въпрос на панарабския телевизионен канал Al Mayadeen за това, ще изпълни ли Иран заплахите си да атакува Израел в случай на война със САЩ, Мохсен Резаи даде следния отговор:

„Няма никакво съмнение. Ще сравним Тел Авив със земята. Търсихме такъв повод“, заяви бившият командващ КСИР, цитиран от The Times of Israel.

Върховният лидер на Иран: Планът на Тръмп ще умре преди него

„Ако те (САЩ) направят нещо, можем да използваме това като оправдание за нападение на Израел, защото Израел изигра роля роля в мъченическата смърт на генерал Сюлеймани“, обясни Резай.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху по-рано заяви, че страната му няма нищо общо с ликвидирането на иранския генерал и „това са американски дела“. Въпреки това, ако се съди по иранската реторика, подобна линия на поведение досега помага слабо, твърдят израелските медии.

Настоящият командващ на КСИР Хюсеин Салами заяви на митинг на 7 януари в град Керман, където бе погребан Сюлеймани, че Ислямската република ще „отмъщава енергично“ за смъртта на генерала. „Ще унищожаваме всички, които обичат и защитават САЩ, и те разбират, какво имам предвид“, каза тогава Салами. В отговор на това участниците в погребалната процесия в Керман започнаха да скандират „Смърт на Израел!“

Припомняме, Касем Сюлеймани загина в нощта на 3 януари в резултат на въздушен удар на територията на международното летище в Багдад. Пентагонът потвърди, че иранският генерал е убит при въздушна операция на САЩ. Върховният лидер на Иран, аятолах Сайед Али Хаменей, в същия ден заповяда да се „реагира категорично“ на смъртта на легендарния ирански генерал. Президентът на САЩ Доналд Тръмп от своя страна заплаши Иран с възможността да атакува 52 цели в Ислямска република, ако ръководството й реши да даде военен отговор на ликвидацията на генерал Сюлеймани. В нощта на 8 януари Иран осъществи ракетни удари по две бази в Ирак, на които бяха разположени американските военни. Отбелязвайки, че в резултат на тези атаки нито един член на коалицията, ръководена от САЩ, не е сериозно ранен, президентът Тръмп реши да не отмъсти срещу иранските цели.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.