Калоян Методиев: Отчитаме нива на омразата към Бойко Борисов, които са чудовищни

Калоян Методиев: Отчитаме нива на омразата към Бойко Борисов, които са чудовищни
„Моделът на управление на правителството минава през идеята за оцеляване“.

Това каза пред БНР политологът Калоян Методиев, директор на Институт „Рего“ и бивш началник на кабинета на президента Румен Радев, в коментар на действията на властта за управление на кризата с Covid-19. Според него се търси начин за оцеляване, а не начин за решаване на кризата дългосрочно.

„Отлагането на датата на изборите е политически авантюризъм и това ще има висока цена. Въобще не трябва да помислят за подобен сценарий“, предупреди Методиев и напомни, че ваксините срещу коронавируса са „все по-близо“.

Анализаторът цитира изследване на Институт „Рего“, според данните от което има нагласа за повишаване на избирателната активност, сравнено с предходни избори.

„Отчетохме нива на омраза към Бойко Борисов, които са чудовищни“, обобщи Калоян Методиев.

По думите му присъствието на президентската институция се изчерпва с едно критично говорене към правителството. Политологът подчерта, че няма време за нов политически проект.

„Освен това трябва и капацитет“, уточни той и добави, че се вижда „взаимно намигване“ между президента и определени партии от протестите.

И Радев, и Борисов не отчетоха политическите реалности, заяви политологът във връзка с проектите им за промени в Конституцията.

„Единият искаше да прави конституционни промени, без да има политическите инструменти за това, а единствено с идеята да се хареса на някаква част от населението. Другият предложи конституционни промени с идеята да спечели няколко месеца. Спечели ги! Резултатът е нула. Пародия!“, коментира той.

В коментар на Covid обстановката в страната и по света, политологът каза, че коронавирусът е световен феномен и отричането му е абсурдно.

„По начинът, по който беше направен в България, това е глупав локдаун, защото няма да доведе до съществено подобряване на ситуацията. Закъсняха с училищата – те трябваше да бъдат затворени първи“, категорично коментира Методиев.

Според него контролът на прилагането на мерките е под всякаква критика:

„Имаме проблем със спазването на досегашните мерки, а не толкова с въвеждането на нови. Нямаше смисъл да се затварят кафенетата и заведенията. Можеше да работят и хората да се хранят там, но при спазване на мерките“.

Той определи помощта от държавата за губещите заради мерките бизнеси като пропагандна:

„Държавата в момента не помага, важното е да не пречи. Има форма на самоорганизация, която е въпреки държавата“.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.