Кандидати? Лаура Кьовеши търси 7 прокурори да разследват схемите в България

Кандидати? Лаура Кьовеши търси 7 прокурори да разследват схемите в България
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще открие утре поредна процедура в опит да запълни свободните места за европейски делегирани прокурори в България.

Това се вижда от обявения дневен ред на колегията.

Това ще е петата процедура в опит да бъдат запълнени местата. Ще се търсят 7 кандидати, тъй като българската квота е от 15 делегирани прокурори, като в момента работят едва 8.

След като Прокурорската колегия одобри кандидатите, номинациите се изпращат в Люксембург, където последната дума има колегиумът на европейската прокуратура. В него от българска страна участва Теодора Георгиева. Делегираните прокурори работят по евроделата тук, пише „Сега“.

Преди 4 месеци европейският главен прокурор Лаура Кьовеши нареди одит на българските делегирани прокурори, да са бъде проучено каква е причината те да напускат службата един по един.

Междувременно от 1 май напусна трети европейски делегиран прокурор – Ивайло Илиев. Той беше избран за помощник на националния член от България в Евроюст.

Преди Илиев постовете си в ЕППО напуснаха Елена Попова, която реши да се върне в съда, преди да е изтекъл мандатът ѝ на европрокурор, както и Бойко Калфин, който предпочете да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Попова, Калфин и Илиев не са първите делегирани прокурори, който решават да се махнат, преди да изтече 5-годишният им мандат (с право и на нов).

По-рано през м.г. Станислав Стойков също беше готов да напусне европейската прокуратура. Той бе номиниран за член от прокурорската квота на следващия състав на Висшия съдебен съвет, но не получи достатъчно гласове.

Все още няма информация какво е установил одитът на европейската прокуратура, макар че още на 13 март от кабинета на Кьовеши казаха, че той се финализира. Преди месец също обясниха, че не е напълно завършен и няма какво да съобщят.

Преди седмица стана ясно, че година след като правителството даде на европейската прокуратура емблематичната сграда на ул. „Г. С. Раковски“ 134 в София, където се помещаваше СДС, там все още не е започнал ремонт.

Зданието е в много лошо състояние и предстоят сериозни реконструкции. По настояване на Кьовеши Висшият съдебен съвет прехвърли стопанисването на сградата на европрокуратурата в София на българския главен прокурор.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.