Който не издържа, да не гледа новини за К-19. Има преекспониране и затова хората вярват на ненаучни публикации

Който не издържа, да не гледа новини за К-19. Има преекспониране и затова хората вярват на ненаучни публикации
Който не издържа, да не гледа толкова много телевизия и какво става с коронавируса по света, защото ситуацията наистина се преекспонира. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев на традиционния брифинг, посветен на COVID-19.

„Наистина нещата се преекспонират и затова хората с удоволствие слушат ненаучни твърдения“, заяви Кантарджиев. По негови думи, най-важен в момента е контрола на спазване на мерките. Той подчерта за пореден път, че маските трябва да се носят масово. „Никой не се е задушил“, акцентира специалистът.

„Когато някой идва при мен и носи маска и говорим на 1,5 метър разстояние, това означава, че уважава моето здраве“, каза Кантарджиев. Той подчерта, че най-опасното за обществото е противоречивото говорене от лекари.

Шефът на Националния център по заразни и паразитни болести цитира и чуждестранни научни публикации, според които носещите маски е възможно все пак да се заразят с коронавирус, но го прекарват значително по-леко.

Той обаче предупреди, че за момента това не е официално доказано. Специалистът също така препоръча носенето на очила, защото често вирусът прониква през очната лигавица.

Кантарджиев предупреди също, че заради голямото натоварване на лабораториите, срокът, в който ще излизат резултатите от PCR тестовете ще се увеличи скоро до 2-3 дни.

Ако в момента не се възприемат масово бързите антигенни тестове, които при материал от гърлото, взет през носа, дават мигновен резултат, няма как да се справим“

„Трябва да ги има в болници и училища, тестът се прави от обучен медицински служител. Най-добре да е професор, може лекар, сестра, фелдшер, санитар. Това е първият скрининг – 15-20 лева струва. Това трябва да го има навсякъде.

Трябва да се изолират първите случаи. В момента не трябва да разчитаме само на 10 служители от РЗИ, а да се включат и БАБХ. Всичката храна за кетъринг да е при спазване на хигиенни условия, да е добре пакетирана храна и неопасна за здравето. Имаме микровълнови печки – 2 мин и няма вирус.

Транспорта – метро, градски и междуградски тарнспорт, мнозина там нямат маска. В пъти намалява вероятността да се заразиш, ако има такава. Прозорците трябва са отворени до когато издържим. Антигенният тест хваща. Не е колкото PCR-ът, а се натовариха лабораториите, не може да се чака дни за резултати. 185 лаборатории работят PCR диагностика в страната.

Ще стане изоставане в тестването – хората са уморени, техниката не издържа, от 8-ми март се започна.

През ноември започвна първата циркулация на грипните вируси. Миналата година циркулацията се забави с два месеца. Тази година не знаем как ще са. Пикът е обикновено януари и февруари. Тези тестове трябва да се правят.

Те не се правят от гражданите, защото трябва да се взима правилно материал от носоглътката. Преболедувалите хора ги тестуваме за антитела. Първите антитела са на 10-тия ден. След 40 дни можеш да станеш донор на плазма.

Когато си с маска може да получиш имунитета без клинични прояви на заболяването. Много е вероятно и логично. Да се замислят хората, които ми се подиграваха лятото“, обобщи професорът

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.