Коронавирусът – криза или възможност за инвестиране

Появата на новия коронавирус и последвалите мерки за ограничаване на движението на хора, заедно с насоките за социална изолация, доведоха до рязко забавяне на икономическата активност. Заобиколени сме от новини за световна рецесия, ръст на безработицата, срив на цените на суровините и др.  

Дали това е причина за паника или тази безпрецедентна криза ни дава също и уникална възможност да инвестираме успешно?  

Ако погледнем какво се е случвало в исторически план на финансовите пазари, в 75% от случаите, когато акциите са спадали с над 15%, този спад е бил преодоляван напълно в следващите 12 месеца. В останалите 25% спадовете са възстановявани малко по-късно, но това винаги е отнемало не повече от пет години.*  

Обяснението е просто – компаниите доставят продукти и услуги, които са ежедневна част от живота ни и без които не можем.  

Благодарение на компании, които работят в сферата на горивата, продължаваме да се движим, заради социалните мрежи поддържаме връзка с нашите близки, приятели и бизнес партньори, производителите и доставчиците на храни ни снабдяват с продукти и напитки и т.н. Целта на тези компании е да съществуват дългосрочно и устойчиво на пазара, което предполага и да се стремят да реализират печалба. Във времена на несигурност те действат така, че да се адаптират към новата ситуация и да продължат да генерират печалба. 

Има начин всеки, който има желание, да участва в бизнеса на тези компании и да бъде съдружник с най-успешните предприемачи и мениджъри. Удобен начин за това са взаимните фондове. 

Ето някои насоки, които могат да ви помогнат да инвестирате във взаимни фондове: 

ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ

Прочетете или попитайте в банката какво представляват различните фондове. Преди да инвестирате, се запознайте внимателно с документите за тях или поискайте да ви бъдат внимателно обяснени. Сред основните документи на взаимните фондове са:  

• Документ с Ключова информация за инвеститорите  

• Проспект  

• Бюлетини и други материали  

Обърнете особено внимание на две важни характеристики на фонда, в който обмисляте да инвестирате. Първата се нарича препоръчителен хоризонт за инвестиране. Това е срокът, в който се счита, че е най-добре да държите инвестицията си преди да я продадете. Другият важен показател е рискът. Има по-рискови и по-малко рискови фондове. Например фондове с показател за риск 6 и 7 по принцип не се препоръчват за индивидуални инвеститори.

ИНВЕСТИРАЙТЕ РЕДОВНО 

Инвестирането на суми през равни интервали от време е един от най-ефикасните начини да се възползвате от възможностите на финансовите пазари. Този метод е много подходящ като допълнение към еднократни инвестиции. Но също така е полезен и ако искате да натрупате капитал за ваши бъдещи цели – за образование, за създаване на бизнес и т.н. 

Редовното инвестиране е изключително достъпно. Мит е, че тези форми на инвестиция са само „за богати“. Всъщност можете да инвестирате дори с 20 евро или долара на месец. 

Другата важна причина да инвестирате определена от вас сума, но редовно, е свързана с непрекъснатото движение на пазарите. Ако инвестирате всеки месец, вие автоматично правите покупки и когато пазарите спадат. Така всъщност получавате по-изгодна средна цена на придобиване на дялове в избрания от вас взаимен фонд. По този начин когато цените на пазарите започнат да се увеличават, вие ще имате по-висока печалба. 

ДРЪЖТЕ ЕМОЦИИТЕ СИ ПОД КОНТРОЛ 

Този съвет е ключов за постигането на успех в инвестирането. Много често хората се поддават на емоции при вземането на важни решения, което е естествена реакция. Например когато пазарите вървят нагоре, това действа успокоително. Тогава човек е доказано по-склонен да поеме допълнителен риск с очакването, че възходящата тенденция ще продължи.

Обратно, когато пазарите вървят надолу, хората започват да се притесняват, че ситуацията може да се влоши, да загубят част или всичките си средства. Тези естествени човешки притеснения, водени от емоции, водят до поведение на пазара, което невинаги е най-благоприятното. Тези емоции водят хората към това да купуват „скъпо“, тоест предимно в периоди, когато цените на пазарите се движат нагоре и съответно да продават „евтино“, когато пазарите вървят надолу. Историческите факти показват, че така хората, които са инвестирали реализират по-малка доходност, отколкото е реално тази на пазарите. Американските акции например имат 9% доходност средногодишно в исторически план, а инвеститорите в тях имат 5% доходност, което е почти наполовина по-малко. Затова е важно хората, които инвестират, да продължават да се информират и да не вземат решения на базата на моментни емоции.  

Като част от една от най-големите банкови групи в Европа, УниКредит Булбанк предлага широк спектър от възможности за инвестиране на личните финанси, съчетани с разнообразен набор от различни финансови продукти, създадени от водещи световни дружества в областта на управлението на активи и застраховането. 

Повече информация за конкретни продукти и инвестиционни решения чрез Взаимните фондове Amundi и Allianz Global Investors, както и начините да инвестирате в тях (директни инвестиции, спестовни планове, застраховки живот) можете да получите по удобен за вас начин от експертите инвестиционни продукти в УниКредит Булбанк.

*За пример е взет индексът S&P 500 (за американски акции), който за последните 90 години е имал 41 спада от над 15%. , В 31 от случаите тези спадове са преодолени в рамките на следващите 12 месеца. Повече информация можете да намерите на www.amundi.bg. 

Внимание: Съдържащата се тук информация е само с илюстративна цел и не е съвет за сделки с финансови инструменти. Счита се, че всеки инвеститор взима сам решението си да инвестира, имайки предвид, че УниКредит Булбанк не извършва дейност по предоставяне на инвестиционни съвети. 

Предупреждение за риск: Предишните резултати от дейността на фондовете нямат по необходимост връзка с бъдещите резултати от тази дейност. Стойността на инвестициите и доходът от тях могат да се повишат, но и понижат, без гаранция за печалба и при съществуването на риска за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на вложените от тях средства. Инвестициите във фондове не са покрити от гаранционен фонд или от друг вид гаранция.  

Статията е спонсорирана от ФинКултура: Инвестиции. Серията Инвестиции e посветена на практични съвети и начини за управление на личните финанси и спестявания. ФинКултура е образователна инициатива на УниКредит Булбанк за повишаване на финансовата култура на хората, част от инициативата Social Impact Banking.

Ние вярваме, че колкото повече хората се информират и научават как да управляват парите си, толкова по-предприемчиви, уверени и успешни ще са те. Физическата култура е за здраве, ФинКултурата – за здрави финанси. #socialimpactbanking #заважнитенеща #инвестиции #финкултура 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.