Кьовеши: Корупцията може много често да се превърне във въпрос на живот и смърт

Кьовеши: Корупцията може много често да се превърне във въпрос на живот и смърт.

Българският офис на европейската прокуратура може да бъде даден като добър пример, подчерта тя след среща с Дянков и Габриел

Трябва да запретнем ръкави, да се захванем здраво за работа, да спечелим сърцата и разума на хората, те трябва да знаят, че справедливостта е нещо, което могат да усетят”, каза европейският главен прокурор

Корупцията може много често да се превърне във въпрос на живот и смърт.

Много години ние игнорираме какво нивото на финансови злоупотреби означава за нашата собствена сигурност.

Това каза европейският главен прокурор Лаура Кьовеши в изказването си на форума „Антикорупция, демократична устойчивост и икономическа сигурност“ в София, организиран от Центъра за изследване на демокрацията, предаде БТА.

Тя обясни, че сериозните престъпления, свързани с ДДС, са финансирани от различни други по-сериозни криминални дейности. “Когато се борим с различни финансови престъпления, ние се борим и с по-сериозни криминални групи”, каза Кьовеши.

Европейският главен прокурор акцентира, че борбата с корупцията е свързана с това да се убедят гражданите как корупцията оказва влияние на техния живот. “Трябва да запретнем ръкави, да се захванем здраво за работа, да спечелим сърцата и разума на хората, те трябва да знаят, че справедливостта е нещо, което могат да усетят”, каза Кьовеши.

По думите ѝ борбата с корупцията е свързана с превенция и санкции.

Според нея в реалността корупцията продължава да бъде толерирана в голяма степен навсякъде, и няма страна, която да е предпазена от корупцията. Корупцията може много често да се превърне във въпрос на живот и смърт, отбеляза Кьовеши. Според нея обществото трябва да се обучава на антикорупция и обществото трябва да се бори срещу корупцията.

Тя посочи още, че данъчните престъпления и измами се считат за нещо не толкова опасно, поради тази причина престъпните групи, занимаващи се с тях, придобиват наистина големи размери в Европа.

В събитието участват министър-председателят Николай Денков и Лиляна Павлова, бивш Вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка. Като гости присъстват министърът на правосъдието Атанас Славов, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и главният секретар на МВР Живко Коцев, представители на българския офис на европрокуратурата, избраният за кмет на София Васил Терзиев и други.

По-късно европейският главен прокурор разговаря с премиера Денков и вицепремиера Габриел.

Българският офис на европейската прокуратура може да бъде даден като добър пример, каза европейският главен прокурор Лаура Кьовеши след среща с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел.

Сравнявайки офиса в България с другите офиси, смятам, че сме заложили добри стандарти тук, добави Кьовеши. Тя отчете, че е необходимо да бъдат назначени още европейски делегирани прокурори от България, за да се запълни съставът. Кьовеши отбеляза и нуждата от полицейски служители, които да подпомагат работата на делегираните прокурори у нас.

Eвропейският главен прокурор посочи, че на срещата с премиера Денков и вицепремиера Габриел са обсъдили три теми – доизграждане на офиса на Европейската прокуратура в България, компетенциите на Европейската прокуратура, засягащи борбата с организираните престъпни групи, както и увеличаване на правомощията на институцията по отношение на санкциите срещу Русия.

Поздравявам властите в България, че се присъединиха към френско-германската инициатива за разширяване на правомощията на Европейската прокуратура да разследва заобикалянето на санкциите срещу Русия, каза Лаура Кьовеши.

Тя добави, че към момента институцията има много ограничени правомощия да разследва нарушаването на тези санкции от страна на държави членки на ЕС. Според нея, за да се промени това, трябва да се направят две неща – да се приеме национално законодателство, което да криминализира заобикалянето на санкциите, и да се увеличат правомощията на Европейската прокуратура, за да покриват такъв тип престъпления.

На въпрос на БТА дали Европейската прокуратура има информация за случаи на корупция с участието на висшестоящи политици, бизнесмени или олигарси, Лаура Кьовеши каза, че институцията разследва стотици случаи, но е трудно, понеже прокурорите не са достатъчни и няма специално зачислени полицаи, с които да работят.

Сред тези случаи има някои много сериозни, които засягат важна инфраструктура, като става въпрос и за сериозни финансови средства, добави Кьовеши. Винаги, когато имаме конкретна информация и солидни данни, оповестяваме случаите, каза тя и добави, че не може да предостави данни за качеството на определени лица, които се разследват за евентуално извършени престъпления.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.