Лаура Кьовеши арестува крадлив български кмет за грабеж на 330 000 лева от санирането!

Лаура Кьовеши арестува крадлив български кмет за грабеж на 330 000 лева от санирането!

По искане на Европейската прокуратура (ЕППО) в София кметът на град Генерал Тошево беше арестуван днес по разследване на измами със субсидии за проект за повишаване на енергийната ефективност. Това съобщиха от ръководената от Лаура Кьовеши европрокуратура. Кметът се казва Валентин Димитров и е избран от БСП с близо 60% от гласовете, но очевидно е близък с всеки, който е на власт.

Извършени са претърсвания и в помещения на общината, в офиси на длъжностни лица, заподозрени за участие в разследваните престъпления.

Ще бъдат разпитани няколко свидетели и заподозрени, се казва още в съобщението.

Фактите се отнасят за периода 2017-2019 г. Става въпрос за безвъзмездна финансова помощ, получена от общината по проект за повишаване на енергийната ефективност в многофамилни жилищни сгради, финансиран от Европейския съюз, в размер на 169 000 евро (около 330 000 лв.). Проектът е възложен на частен изпълнител, обяснява ЕППО.

Според доказателствата длъжностни лица, участващи в проекта, включително и кметът, са представили невярна информация относно изпълнението на строително-монтажни работи, които не са приключили в установения срок.

Европрокуратурата проведе няколко знакови акции в България през последните месеци. Една от тях беше свързана и с жълтите павета в София.

Засега хората на Кьовеши в България не могат да се похвалят с особени успехи в съда. Първата присъда, при това постигната със споразумение, е 1 година условно. Друго дело на европрокуратурата – за подкуп, пък наскоро приключи и на втора инстанция с 6 месеца условно.

В същото време няколко евпрокурори напуснаха, а Кьовеши прати одит в България заради проблемите.

Резултатът от него и досега не е публично огласяван, а последната информация, предоставена на „Сега“ по темата от Люксембург, гласи, че тепърва докладът ще бъде представен на колегиума на европрокуратурата.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.