Мангъров: Най-дразнещото е, че се представят манипулативно данните, за да плашат хората

Мангъров: Най-дразнещото е, че се представят манипулативно данните, за да плашат хората
Директорът на Ковид клиниката доц. Атанас Мангъров коментира ситуацията с разпространението на коронавируса в предаването „Студио Хъ“ по „7/8 ТВ“.

„Това, което се наблюдава, и е най-дразнещото и плашещото, е, че има едно манипулативно представяне на данните, което има за цел просто да плаши хората. Да кажем – има по-малко новооткрити новозаразени, но казват – да, ама има повече в интензивните сектори.

Ако има по-малко в интензивните сектори, казват – да, ама има повече в болница. Изобщо, от цялата тази информация, която се събира, се вади негативното.

И преди няколко седмици се каза, че болните са нараснали с 34 процента. Ами вие ако имате двама болни и се появи трети, нарастването ще бъде с 30 процента. Защото не се казват абсолютните цифри. Ако процентите са неудобни, се казват абсолютните цифри“, коментира той.

„Ние в Ковид клиниката имаме 90 легла, от тях 21 са заети към днешна дата. От тях тежки случаи на кислород са четирима души. Другите можеха спокойно да го изкарат вкъщи, като има кой да ги следи в къщи. Това трябва да е личния лекар.

Болните трябва да си стоят вкъщи, да пият течности, течни храни, един аспирин от 100 милиграма на ден, и ако станат по-зле евентуално да пият един парацетамол, аналгин и толкова – нищо повече. Ако получат дихателна недостатъчност и получат нужда от даване на кислород, евентуално да се хоспитализират.

Единственият смисъл от хоспитализацията е не да се сложат два антибиотика, защото имал бронхопневмония, влизането в болница се обуславя единствено от това дали човекът има или няма нужда от кислород.

Ако няма нужда, може спокойно да си стои вкъщи, ако има кой да го наблюдава и ако няма някой по телевизора, който да го плаши, че трябва да си търси място на Малашевци“, каза Мангъров.

„Коронавирусът е от 8.9 до 14-15 дни. Когато мине тази остра фаза, има още 20-25 дни, когато може да имаш температура, да те втриса. Тоест, целият ковид може да мине за месец и половина-два. Един човек като дойде при нас иска да получава лекарства, но те не са нужни пи всеки. Човек може да умре от страх, това се случва, истинско е.

На много места протоколът за лечение с ковид е две страници – прекалено много неща са, а няма смисъл. Тук трябва да се действа по-рестриктивно. Колкото по-малко лекарства се дават, толкова по-добре за болния и за този, който го лекува. Целта трябва да е колкото по-малко хора да влизат в болница, и от тях по-малко да отиват в интензивните сектори.

От тези, които са интубирани, 90 на 100 дават фира. Вирусите не спят. Те си действат по правилата на епидемиологията. Той не е някакво чудо, ами е както всички друг. Просто е нов“, заяви още медикът.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.