Манолова: Здравният министър да въведе правила за промишлените обекти в населените места

Манолова: Здравният министър да въведе правила за промишлените обекти в населените места
РИОСВ-Стара Загора не пое ангажимент за мръсния въздуха в Нова Загора, каза Манолова след срещата с директора на РИОСВ-Стара Загора и протестиращи от Нова Загора

Министърът на здравеопазването да въведе правила за разполагането на промишлени обекти в населените места. Наредбата беше отменена през 2011 г. и няма реални правила, които да защитават гражданите от мръсния въздух.

Поради липсата на правила всеки прави каквото иска, а институциите са застанали на страната на икономически силните и си затварят очите. След като от РИОСВ нямат нормативна база да си свършат работата, министърът да си свърши работата.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите в Стара Загора. Манолова и протестиращите от Нова Загора срещу мръсния въздух се срещнаха с директора на РИОСВ-Стара Загора във връзка с инсталацията за биогаз в Нова Загора и лошите миризми в града. Припомняме, че Манолова подкрепи протеста на жителите на Нова Загора пред РИОСВ-Стара Загора на 28 септември.

В случая става въпрос за печеливш бизнес – производство на биогаз. Никой не контролира дейността на инсталацията и никой не проверява. Ако проверяват, санкциите отпадат в съда. Това са проблеми от шест години и ако институциите няма да си свършат работата, изходът е един – оставка, категорична е Манолова.

От РИОСВ-Стара Загора не поеха никакви ангажименти за подобряване на въздуха в Нора Загора. Държавните служители, които не са защитавали гражданите и обществения интерес, ще понесат отговорност след ревизия, каза Манолова.

Тя е категорична, че трябва да има постоянно мониторингова станция до инсталацията, ОВОС на действащото предприятие и добави че сега сигналите за лоша миризма се обявяват за фалшиви. Собствениците на инсталацията за биогаз досега не са изтърпели нито една санкция, обясни Манолова.

Организаторката на протестите Кремена Петрова заяви, че се очаква Общинският съвет в Нова Загора да отхвърли предложение за закупуване на мобилна станция за мониторинг на въздуха. Продължаваме с протестите, защото имаме право на чист въздух и чиста околна среда. От РИОСВ-Стара Загора обещаха мониторинг по график, но това не ни удовлетворява, искаме постоянен мониторинг, допълни тя.

Видяхме желанието на една институция да създава конфликт между гражданите и инвеститора, защото от РИОСВ ни изпращат при него, каза Боянка Петрова, която е една от протестиращите и която участва в разговора с директора на РИОСВ-Стара Загора.

За смрадта в Нова Загора и липсата на действия

Gepostet von Мая Манолова am Montag, 12. Oktober 2020

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.