Мафиотско-магистратско прегрупиране

Какво се крие зад скандала с “Нотариуса“?

BIRD дава своя принос за разследването на шумния магистратско-мафиотски скандалкойто е и политически.

След като установихме, че Мартин Божанов – Нотариуса е имал два ЕГН, в ново разследване за имотните му сделки стигнахме до следа, водеща не към кого да е, а към актуалния министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Но преди това публикувахме протоколи от разпити на свидетели по делото срещу Петьо Еврото и неговата група, в която е и и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

След нашата публикация, Софийска градска прокуратура (СГП) публикува постановление (тук, в края под съобщението) за прекратяване на разследването срещу Петьо Петров – Пепи Еврото, в което има още релевантна информация.

На базата на тези документи и наученото от нас, разследващите журналисти, искаме да Ви запознаем с нашата трактовка на случващото се.

Важно е да започнем с това, че преди изброените по-долу събития Джуджета и Нотариуси, Гешевци и Сарафовци бяха заедно.

Една група с един Господ: Делян Славчев Пеевски, неговия въоръжен пророк Христофорос Никос Аманатидис – Таки и неговия прокурорски инструмент Иван Стоименов Гешев. Всички в един и същ ансамбъл.

Раздорът започва от подземния свят. Къро от една страна и Христофорос Аманатидис – Таки плюс Размиг Чакърян – Ами от друга страна влизат в конфликт заради паркингите и бизнеса на Капитан Андреево, а вероятно и заради разпределението на друг, не толкова видим бизнес.

В постановлението на СГП и протоколите от разпити на свидетели са споменати две имена: Размиг Чакърян – Ами и Красимир Каменов – Къро Защитен свидетел твърди, че сума от 500 000 лв. е дадена в “Осемте джуджета” на Еврото, за да се повдигне обвинение на Къро.

Къро беше наш източник и предостави една полицейска справка, в която пише, че Таки е наредил да бъде убита Ружа Игнатова на яхта в Йонийско море. Публикувахме я преди година на 17 февруари и тя отприщи цяло торнадо.

Главни действащи лица в справката са Иван Петлешков – човек на Таки и Пеевски и Михаил Наумов – шеф на “Убийства” в ГДНП – човек на Петлешков. Петлешков е известен като защитен свидетел от делото за изнудване на Доган и Пеевски с доклад за финансиране на тероризма от Булгартабак. Наумов беше отстранен от Бойко Рашков, но впоследствие възстановен на поста си.

След нашата публикация, широко цитирана от международната преса, срещу нас започна кална канонада от “ония сайтове”, а Гешев и Сарафов заедно обявиха на пресконференция (туктук, тук), че Къро и журналистите от BIRD, заедно с още няколко лица, готвят “преврат” на Гешев.

Истерията на политико-магистратското ОПГ около Пеевски се дължеше на това, че Къро си намери съюзник – Любена Павлова, в ситуация на конфликт с бившия си съпруг Еврото. Те сформираха алтернативен вокално-инструментален ансамбъл, който пееше пред едни “мъже в черно” от САЩ. Не само пееше, а предоставяше и документи с речитатива. Съществуват доказателства за това.

Към този момент Пеевски задейства своя спасителен маньовър. Дългосрочната му стратегия цели да излезе на първа политическа линия, да стане убеден евроатлантик и да излезе от списъка “Магнитски. Това нямаше как да стане без той да скъса с инструмента си Гешев, когото конгресменът Уорън Дейвидсън беше посочил по-рано в писмо до секретаря Йелен като руско прокси.

За да станат по-ясни намеренията за “късане на опашката” ня#КОЙ взриви пиратка до джипа на Гешев.

Бившият “инструмент на Господ” обаче реагира с милиционерски инат и отвърна с досъдебно производство срещу Еврото и активиране на делото Барселонагейт.

В деня, в който Бойко Борисов бе извикан на разпит по делото Барселонагейтекзекутираха Къро! Съвпадение?

Любена, която пред “мъжете в черно” никак не жалеше Гешев, избра да го подкрепи ситуационно, с надежда той да ѝ помогне да си върне детето, което Еврото беше отвлякъл в чужбина.

Припомняме интервюто на Любена Павлова-Петрова за Антикорупционния фонд, в което тя освети Сарафов и шпицкомандата му в СГП, над която контрол имаше Еврото, а не Гешев.

Убийството на Нотариуса трябва да се интерпретира в този контекст, защото негови хора са свидетели пред СРП по делото срещу Еврото и Сарафов. Както и в контекста на информацията, че Нотариуса е изнудвал Ивайла Бакалова, която е ключов свидетел по делото Барселонагейт.

Това, което наблюдаваме в момента е, че градската шпицкоманда на Еврото и Сарафов разгромява остатъците от районната шпицкоманда на Гешев и Джукондите, към която се числят и хората на Нотариуса.

Ще има бясна политическа съпротива от Пеевски и неговите джуджета, за да не попадне той на фокус като ключова командна фигура. Съпротива ще има и от Борисов, който е в паника, че ако Сарафов бъде отстранен, може да се активират отново делата срещу него. Както знаете, БОЕЦ внесе сигнал до Европейската прокуратура за парите, които са използвани за придобиването на къщата в Барселона.

Засега нещата са под контрол и Пеевски се усмихва доволно от първия ред на парламента, обграден и подкрепян от Борисов и от паднали антикорупционни архангели с оцветени в кафяво чаталджи. Те са държани в зависимост от същата тази шпицкоманда на Пеевски – Борисов – Сарафов и Еврото. Справка – разследването ни, което ситуира министъра на финансите като част от ОПГ за финансова и имотна измама.

В заключение, положението е зле, но може да стане и по-зле, а и най-вероятно ще стане поради пълната апатия на суверена и вездесъщата проказа на корупцията, проникнала във всички “компетентни институции”.

Но има и надежда за обрат, която зависи от всички нас, хората, които са отвратени от тази гнила до кокал система.

Ако мислите, че тези разкрития и нашата работа са полезни за обществото, подкрепете ни, за да оцелеем в тази тиня и да продължим да осветяваме сенките в блатото.

Също така подкрепяйте независимите граждански организации като БОЕЦ, свободните журналисти, неколцината честни магистрати и експертите от Антикорупционния фонд, които са последната отбранителна линия на гражданите срещу Мафията.

Водеща снимка (стопкадър): Мартин Божанов – Нотариуса, разследване на АКФ

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.