Медиците на първа линия – с 30% по-високи заплати

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Медиците, работещи на първа линия срещу коронавируса, ще получат увеличение с 30% на заплатите си, обяви на брифинг новият здравен министър проф. Костадин Ангелов. Това се прави с цел да се гарантира човешкият ресурс в системата на здравеопазването.

Той допълни, че се работи по обновяване на апаратурата и закупуване на лични предпазни средства в здравните заведения. По думите му за целта системата на българското здравеопазване ще бъде подкрепена с над 250 млн. лв.

Още по темата

27 юли 2020 12:53

162

25 юли 2020 17:55

107

Отпуснати са 12,4 млн. лв., с които ще бъдат повишени възнагражденията на над 6000 души. Сумата ще бъде изплатена със задна дата, като се очаква мярката да продължи да действа и през следващата година. 

Сред тях са служителите в РЗИ, в Националния център за заразни и паразитни болести, в националните центрове по радиология, служители в Изпълнителна агенция по лекарствата и Изпълнителна агенция по Медицински надзор, в Държавните психиатрични болести, Центровете по хематология и трансфузиология, Националната експертна лекарска комисия,  и служителите на НЗОК, командировани в РЗИ.

Отпуснат е допълнителен финансов ресурс от 11,3 млн. лв., които ще бъдат разпределени между 44 лечебни заведения, свързани с поддържане на структури за инфекциозни болести,  и за лечебни заведения за лечение на белодробни болести. 19 млн. лв ще бъдат отпуснати за над 70 общински болници, като парите ще бъдат използвани за увеличение на трудовите ъзнаграждения на работещите.

С 10% се увеличават и клиничните пътеки, което ще позволи повишаване на заплатите в над 350 болници.

До края на годината медиците на първа линия срещу COVID-19 ще взимат и надбавката по 1000 лева на месец.

Предвидени са и допълнителни средства за апаратура, ще бъдат закупени 133 апарата за белодробна вентилация, които ще бъдат разпределени в общинските болници.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.