КНСБ изчисли: 2504 лв. издръжката на четиричленно домакинство

626 лв. е издръжката за живот на лице от домакинство през второто тримесечие на годината, изчисли КНСБ.

Така към края на юни тя е 2504 лева за семейство от двама работещи и две деца. Отчита се лек спад с около 3 лв. на човек спрямо декември или общо с около 13 лв.

Още по темата

27 юли 2020 11:31

894

20 юли 2020 17:00

30

Основната причина е намалението на цената на газа, обяви лидерът на синдиката Пламен Димитров. По тази причина при нехранителните стоки има намаление на цените средно от 2.8%.

При хранителните стоки обаче издръжката продължава да нараства – с 5.9% за едногодишен период и това е най-високият ръст в последните 7 години. Причините са нарастване на цените на хляба и зърнените храни с 3.6% на годишна база, на месо с 11%, захар с 6.8% и др.

Животът на бедните домакинства повече поскъпва и те повече обедняват, тъй като това е голямо перо в техния бюджет, посочиха от синдиката.

Около 2 млн. българи продължават да живеят под прага на бедност, от които 1.2 млн. са пенсионери.  Само над 1/3 от домакинствата са над издръжката на живота, според данните на КНСБ.

Този пакет е вторият текущ пакет, не е последният. Така Димитров коментира социално-икономическите мерки, които правителството обяви.

Според него още в ранната есен през септември ще трябва да се решат редица нужди, които остават, когато стане ясно и в какъв обем е целевият пакет за възстановявне, предвиден от Европа.

Като цяло от синдиката подкрепиха обявените социални мерки, особено помощта за пенсионерите, която ще бъде по 50 лв. за 3 месеца.

КНСБ ще продължи да иска разширяване на обхвата на целевото подпомагане за отоплителния сезон, както и допълнителен отпуск за родителите по време на пандемия.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.