Над 1 милион лева от джоба ни струва разходката на Денков до САЩ. Той: Щом Борисов може, и аз мога

Над 1 милион лева от джоба ни струва разходката на Денков до САЩ. Той: Щом Борисов може, и аз мога
Над 1 милион лева от джоба на данъкоплатците ще потроши партийната делегация на „Продължаваме Промяната“ в САЩ,

предвождана от министър-председателя акад. Николай Денков, която започва идната седмица, показват разчетите. Това се случва на фона на стачки в Министерството на културата и Агенцията за социално подпомагане поради мизерни възнаграждения.

За скъпата командировка пръв съобщи преди ден лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. Той се учуди, че Денков и депутати от ПП заминават на своеобразано частно посещение в Америка, а всеки един самолетен билет струва по над 5000 лева на данъкоплатците.

Общата стойност на пътуването отвъд Океана надвишава 1 милион лева, твърдят източници на Lupa.bg. То ще бъде поето от бюджета на Министерския съвет, въпреки че акад. Денков лети предимно с функционери от ПП, тоест това се явява по-скоро партийно, а не държавно посещение.

Оказва се, че делегацията заминава без покани от президента Джо Байдън за среща с премиера Николай Денков, даже и без потвърждение от Пентагона за визита на военния ни министър Тагарев.

От месец се знае, че отново с бюджетни средства, управляващата в (не)коалиция партия „Продължаваме Промяната“ е платила на американски лобистки фирми за организиране на програмата в САЩ.

След като Борисов като министър-председател е пътувал до САЩ, е естествено и Денков да го направи. Това заяви Николай Денков на изслушване в парламента.

Денков обаче призна, че по време на визитата си няма да се срещне нито с Байдън, нито с Блинкен, за което Епицентър. бг пише от няколко дни.

„По време на тази екскурзия ще се похарчат стотици хиляди левове, имате ли откази от планирани срещи и каква точно е целта на екскурзията, която ще предприемете“, попита от трибуната лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„За пръв път чувам, че официалното пътуване на премиер в партньорска държава може да се нарече екскурзия.

Това е евтин опит за манипулация, защото едно от задълженията на един премиер е да търсят подкрепа и да представят държавата в добра светлина, това е право и задължение. Отчет какви са били разходите ще Ви дам, след като мине съответната командировка“, отговори му Денков.

Той обясни, че имал приятели в САЩ, но не отивал при тях.

„Няма да отида на пътуване, което не си струва. Работил съм там, имам много приятели, но отивам не да ги видя, а да изпълня задълженията си като премиер“.

И изтъкна, че било неприемливо да се разпитва някой къде отива и с кого ще се вижда и то предварително. Некоректно било да се оповестява вътрешна кореспонденция.

Целите, срещите имат своята логика, допълни той.

„Когато отиваш в държава, без официални срещи, това е официална екскурзия, не официално посещение. Защо тогава вашите партньори не ви приемат? Не е ли унизително да наемате лобистка фирма, за да се молите за срещи?“, репликира Костадинов.

И подчерта, че неговите партньори го посрещат и го чакат по летищата, когато отива на посещение навън.

„И ако се опитвате да измиете очите с разни неформални срещи и общности, това е апотеоз на вашия провал, това ваше екскурзионно пътуване до Вашингтон“, заключи лидерът на „Възраждане“.

„Уверявам ви, че няма да отида на пътуване, което не си струва по отношение на съдържание на разговорите, в които да представя приоритети на България и резултати от управлението и задачи за следващите месеци, отговори премиерът, но не каза на кого ще представя приоритетите на България и защо.

„Аз съм министър-председател на България и ще пътувам като такъв. Отивам в САЩ да представя приоритети на България. Когато се реализира тази командировка и се върна – ще се отчета. Когато някой е казал нещо, което не е на база на правителствената информация няма как да вляза в такава дискусия, добави още Денков.

Денков коментира и отношенията си с Борисов.

„Отдавна не сме имали среща. Добре е с г-н Борисов да започнем да си говорим директно, а не през медиите. Разговорите през медиите са нещо доста вредно, каза премиерът след като минути по-рано Бойко Борисов заяви, че е получил есемес от него с искане да се видят.

Премиерът заяви, че има теми – разговори за ротацията, оценка за министрите и важни теми за Българи. „Мога да му разкажа повече за Европейския съвет вчера“, добави той.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.