Най-много сигнали към омбудсмана заради качеството на водата

Най-много сигнали към омбудсмана заради качеството на водата

Снимка: БГНЕС

През изминалата година най-много жалби до омбудсмана бяха подаде във връзка с нарушени права на потребители, а сред тях най-честите бяха тези срещу ВиК услугите. Жалби имаше от цялата страна. Една немалка част от тях е свързана с качеството на водата, която тече от чешмите. Това каза омбудсманът Диана Ковачева в интервю за телевизия “Европа”.

“Във връзка с констатирания проблем, изпратих препоръка до министъра на регионалното развитие и благоустройството, в която препоръчах настойчиво да бъде разгледана наредбата за ВиК. Все още не сме получили отговор, въпреки че аз разговарях няколко пъти по телефона с министъра. Надявам се и на среща в най-скоро време за промяна на тази наредба, защото в момента липсва механизъм, по който да бъде определена ситуацията, при която тече вода с лошо качество на водата, а хората плащат като за чиста питейна вода”, посочи Ковачева.

По думите ѝ, за да бъде намалена цената на водата в случаите, когато течащата от чешмата вода не става за пиене и за битови нужди, трябва да бъде измислен нов механизъм. “Този механизъм би могъл да бъде например РЗИ да констатира в спешен порядък при сигнал от граждани, че действително водата не отговаря на изискваното качество и да им бъде официално определена цена, която да плащат”, обясни омбудсманът.

Във връзка с още по-строгия режим на водата в Перник от днес, Ковачева коментира, че е логично цената на водата там да не бъде увеличавана. “Ние изпратихме настояване до КЕВР, когато беше заседанието през месец декември. За съжаление обаче институцията може само да утвърди едни цени, които вече са определени предварително. Радвам се, че премиерът Бойко Борисов съобщи, че е поискал да бъде направена проверка в цялата страна по този въпрос, за да се види къде има проблеми”, допълни тя.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.