НАТО с удар, ако Русия нападне Полша и балтийските страни

НАТО с удар, ако Русия нападне Полша и балтийските страни

Йенс Столтенберг. Снимка: БТА

НАТО не разглежда Русия като враг, но ще отвърне, ако тя атакува Полша и балтийските страни, предупреди генералният секретар на алианса в интервю за полския всекидневник “Жечпосполита”, предаде Франс прес.

“Чрез мощно присъствие на сили на НАТО в Полша и трите балтийски страни изпращаме много мощен сигнал на Русия: при атака срещу Полша и балтийските страни отговор ще даде целият алианс”, заяви Йенс Столтенберг на фона на започващата днес среща на върха на НАТО в Лондон.

“Не определяме Русия по този начин (като враг на НАТО, бел. АФП). Просто ще отвърнем в случай на нужда. Трябва да сме сигурни, че онова, което видяхме в Украйна – инвазия на Русия срещу неин съсед – не може да бъде повторено срещу един член на НАТО”, добави Столтенберг.

Още по темата

3 дек 2019 12:05

54

НАТО е готова да отговаря на военните заплахи от страна на Китай, което е принципно нова задача за алианса, поставял си преди за цел само да възпира Съветския съюз и Русия. Това заяви междувременно Йенс Столтенберг след среща днес с президента на САЩ Доналд Тръмп преди форума в Лондон, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

“Не се каним да местим НАТО в Южнокитайско море, но трябва с общи усилия да отговаряме на заплахите от страна на Китай, включително в киберпространството”, каза генералният секретар на алианса.
 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.