Недоволството в САЩ от полицейското насилие стигна и пред Белия дом

Снимка: БГНЕС

Стотици протестиращи се събраха пред Белия дом, за да изразят гнева си от смъртта си на чернокожия Джордж Флойд. 46-годишният мъж почина в понеделник при арест от бял полицай.

Обстоятелствата около смъртта му отново разпалиха расово напрежение в САЩ. Полицаят, сочен като виновник за смъртта на Флойд, е освободен от длъжност и обвинен в убийството му.

Още по темата

30 май 2020 08:06

66

30 май 2020 07:35

79

29 май 2020 17:55

417

Демонстрантите пред резиденцията на президента Доналд Тръмп носеха плакати, на които пишеше “Престанете да ни убивате!”,”Животът на черните е важен” и скандираха: “Справедливост за Джордж Флойд!”.

Общественото недоволство избухна, след като в социалните мрежи бе разпространен случайно направен от очевидец на ареста видеозапис, на който се вижда, че задържаният мъж е повален на земята, лежи по корем, а полицай няколко минути притиска с коляно врата му към земята, а мъжът му казва, че вече не може да диша, съобщава БТА.

Демонстрации и протести, които излязоха извън нормалните шествия, имаше още в Ню Йорк, Лос Анджелис, Детройт, Атланта, Хюстън и други.

В Минеаполис (щата Минесота), където не спират протестните акции, бе обявен полицейски час от осем вечерта до 6 сутринта, за да не се допуснат размирици като тези, при които десетки магазини бяха подпалени и разграбени, предаде Асошиейтед прес.

Кадри от протестите в САЩ вижте в следващата галерия


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.