ОГРОМЕН СКАНДАЛ! Сърбия и Унгария скочиха срещу българското правителство и Асен Василев

ОГРОМЕН СКАНДАЛ! Сърбия и Унгария скочиха срещу българското правителство и Асен Василев
България наложи данък на руския газ който се транзитира през нейна територия.

Въпросната поправка е внесена от депутати по настояване на Министерство на финансите и някак е останала незабелязана до обнародването й вчера, предизвикало брожения сред участниците на газовия пазар

България наложи данък на руския газ, който се транзитира през нейна територия. С него се въвежда “енергийна вноска“ от 20 лева (10,76 долара) за мегаватчас газ от руски произход.

Сумата е около 20% от цената на европейския газ, търгуван в регионалния център Амстердам. Това разкриват публикации на български и чужди медии, както и извънредната реакция от страна на Сърбия и Унгария.

Унгария вече реагира остро на международния скандал, който забърка финансовият министър Асен Василев, под чието давление, е въведен въпросният налог.

Освен Унгария, Сърбия също е засегната от безрасъдните действия на кабинета “Денков-Габриел“. Реакция по-рано днес имаше от президента на Сърбия Александър Вучич.

Вучич заяви, че ще разговаря с президента на България Румен Радев за увеличението на таксите за транзит на газ, които страната ни гласува в парламента.

“Това е голям проблем за нас, ще вдигне цената на газа драстично, с допълнителни 100 евро за 1000 куб. м газ. Това са ужасни увеличения, така че ще говорим с тях. Това не трябва да се отнася за Сърбия“, каза Вучич, цитиран от “Политика“.

По време на посещението си в Москва в петък външния министър на Унгария Петер Сиярто пък остро разкритикува България за очакването на обнародване на закон, който ще увеличи значително цената на доставките на газ за Унгария. Според него е възможно дори пълно спиране на доставките на газ през България.

Ясно е, че законопроектът е създаден под американски натиск. Предложението предлагаше перспектива, че ако увеличената такса за руски транзит не бъде платена, газовият кран ще бъде спрян.

“Това очевидно е неприемливо. Една държава-членка на Европейския съюз да застраши доставките на природен газ на друга държава-членка на Европейския съюз просто противоречи на европейската солидарност и европейските правила“, каза Петер Сиярто, който участва в събитието на Руската енергийна седмица в Москва.

За скандалната мярка, предприета от България, преди време алармира пред ПИК бившият конституционен съдия Георги Марков, който живее в Будапеща, а най-четеният унгарски вестник Мagyar Nemzet, цитира днешното интервю на Георги Марков.

„Очевидно е, че искаме да накажем Александър Вучич и Виктор Орбан въз основа на американски диктат и още повече, че премиерът Денков не ги е уведомил, че ще ги санкционираме.“, твърди Марков. Той припомни откриването на Световното първенство по лека атлетика Виктор Орбан предупреди, че взривяването на газопровода ще бъде равносилно на война срещу Сърбия и Унгария.

Тъй като неолибералите не могат да направят това, те прибягват до по-елегантно решение, да затворят газовия кран, което би означавало ядрена бомба за унгарската икономика.

Така те искат да свалят правителството на Орбан. Друг метод е невъзможен. Ако Сорос нареди на тридесет хиляди души да излязат на улицата, милиони ще излязат за Виктор Орбан. Ако законопроектът бъде приет, мога да кажа със сигурност, че Унгария ще наложи вето на присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство.

След услугата, направена на Байдън и Сорос, пътуването ни към Европа няма да мине през Белград, а през Босфора, ако президентът Ердоган ни пуснел, смята още бившият конституционен съдия.

Ако българският парламент приеме законопроекта в сегашния му вид, това значително ще обтегне традиционно добрите отношения между двете страни. Ключът към разрешаването на конфликта вече е в ръцете на унгарската дипломация, а българското политическо ръководство следи внимателно как унгарското правителство ще реагира на проектозакона.

Безспорно за повечето анализатори е ясно, че зад действията на българския министър на финансите, стоят откровени американски интереси.

Целта е България да бъде вкарана най-малкото в икономически конфликт със Сърбия, тъй като западната ни съседка има традиционно добри отношения с Русия. Втората американска цел, чиито изпълнител е Асен Василев, е създаването на напрежение между България и Унгария, като последната държава е единствената в ЕС, която не играе по свирката на неолибералите от Брюксел и Държавния департамент на САЩ.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.