Пеевски вече дава акъл и на президента как да работи и какви са му правомощията

Пеевски вече дава акъл и на президента как да работи и какви са му правомощията

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски разкритикува президента Румен Радев за това, че „иска да обърка евроатлантическата посока на България“, като поставя под съмнение легитимността на Народното събрание.

По-рано днес президентът Румен Радев коментира планираната от управляващото мнозинство конституционна реформа като заяви, че го „притеснява парламент с критично ниско гражданско представителство и с още по-ниско обществено доверие изобщо посяга към Конституцията“.

Пеевски реагира със силно критична позиция към държавния глава, в която го призовава да си прочете правомощията отново и да се придържа към тях.

Преди 2 седмици Пеевски обяви, че е подходящ за поста министър-председател, след като той и премиерът Николай Денков си размениха остри реплики по отношение на трудностите при справянето с последствията от снеговалежите.

Ето какво написа днес санкционираният по глобалния закон „Магнитски“ Делян Пеевски:

„С интерес наблюдавам нервното поведение на президента Радев, който за втори път в продължение на няколко дни се опитва да обърка евроатлантическата посока на България, като поставя под съмнение легитимността на Народното събрание. Добре би било Президентът отново да си прочете правомощията и да се придържа към тях.

Неслучайно Конституцията е предвидила точно това разделение на властите и институциите, като защита на независимостта на парламента и държавността от подобно въздействие.

Нещата, всъщност, са прости – на Президента не му харесва, че България повече няма да тъне в безвремието на неговите служебни правителства, довели до геополитически колебания и икономическа и социална нестабилност.

С промените в Конституцията, за които народните представители показаха политическа воля и съгласие, този срамен епизод от политическата ни история приключва и никога няма да може да се повтори.

Необходимостта за съществуването на този парламент и това правителство е продиктувана точно от отговорността България да стои стабилно на евроатлантическия си път и това е гаранцията, че никога няма да потегли на Изток, към Москва.

България днес има нужда от политическа стабилност, с ясна евроатлантическа принадлежност и управление, в полза на хората.“

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.