Плевнелиев: Щом цял град е без вода, общественият интерес не е спазен

“Ние се нагледахме на арести на министри – действащи или бивши”, каза пред БНТ президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев. Според него освен пропагандната стойност на това, което се свършва, трябва да гледаме по същество. Той заяви, че ще се радва да се действа по друг начин – превантивно, ефективно.

Плевнелиев е на мнение, че министърът определено носи отговорност дотолкова, доколкото работа на министъра е да защити обществения интерес. Когато един цял град е оставен без вода, тогава общественият интерес не е защитен. Според него трябва да се види и също кой по веригата е допринесъл за бедственото положение.

„Правителството трябва да извади своите изводи. Институциите като цяло са се провалили и е крайно време да видим целия размер – кой и защо“, каза Плевнелиев.

Според него е важно кризата да не прерасне в парламентарна криза. Той не вижда предпоставки за това. Правителството носи своята отговорност за всичко, което се е случило, прокуратурата има своите аргументи и всички трябва да се поучат и да не се допускат повече безстопанственост, каза Плевнелиев.

Още по темата

10 яну 2020 15:28

178

10 яну 2020 10:53

826

19 дек 2019 19:00

19

„ Аз считам, че умението на премиера Борисов да действа бързо и превантивно ще му помогне и този път да не прерасне тази криза“, посочи Плевнелиев.

Във връзка с пускането тази седмица на газопровода “Турски поток”, на която церемония премиерът Борисов беше поканен в Турция, а срещу който проект американска страна се обяви против, Росен Плевнелиев заяви, че не вижда защо според американски дипломат тръбата, която минава през Европа, е лоша. Той вярва, че американците са наши стратегически приятели и ако искат да ни помогнат, те трябва да подкрепят една историческа промяна.

„ България успява за пръв път в своята история да направи дълбока реформа в енергийния сектор и в газовия сектор“, каза Плевнелиев.
По повод плановете за изграждане на АЕЦ „Белене Плевнелиев заяви: „Винаги съм бил против АЕЦ “Белене”, ако не се направи на пазарен принцип и ако се прави с държавни пари“.

Плевнелиев каза, че трябва да се гледа по-голямата картинка – основно новата енергийна зелена сделка на Европа. За да преминем към чиста енергия, ние трябва да се откажем от въглищата, заяви той. Именно за това по-доброто решение е “Белене”, но ако стане на пазарен принцип и без допълнителни пари от държавата

България ще води преговори с пет компании за реализация на проекта за АЕЦ “Белене”. Три от тях са заявили желание да бъдат стратегически инвеститори.

Относно създалото се напрежение в Близкия изток Плевнелиев коментира, че за първи път се създава ситуация, в която сътрудниците и партньорите на САЩ не знаят какво се случва, САЩ не се консултират и правят едностранно каквото си искат.

„ Президентът Тръмп действа импулсивно, донякъде непрогнозируемо и това създава огромен проблем“, коментира Плевнелиев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.