Пожарите в Чернобил застрашиха само дивия живот там

Пожарите в Чернобил застрашиха само дивия живот там

Снимка: БГНЕС

“Това може да ви изглежда като сцена от страшен филм или кошмар. Но не е сън. Това е реалността”

Преди няколко дни избухна пожар в зоната, забранена за достъп, край централата Чернобил. Нивата на радиация обаче останаха нормални. Това, което огънят засегна най-тежко бе дивият живот, който процъфтява в отсъствието на хората.

“Зоната край Чернобил е уникална в Европа, не само защото е около избухналата ядрена електроцентрала, но и защото е най-голямата изоставена зона в Европа. Там почти няма човешка намеса в дивия живот. В тези 30 години след избухването на централата, тя се е превърнала във важна зона за съхраняване на дивия живот не само в Украйна, но и в цяла Европа”, обяснява Джим Смит, професор в университета в Портсмут.

По думите му, в зоната около Чернобил има над 100 различни животински вида, които падат в Червената книга за редки видове в Украйна. Заради пожарите обаче около 200 квадратни километра от зоната изгарят напълно.

“Поставих камера за наблюдение тук преди две седмици, преди да се подпали всичко”, казва Денис Вишневски пред BBC. Той изучава природата около централата. Много от камерите му не са оцелели в пожара.

“Големи части от земята са изгорели, а това значително ограничава ресурсите от храна за животните тук”, обяснява Вишневски. Той обаче е сигурен, че растенията ще се възстановят бързо. Разбира се, не е ясно какво точно ще порасне обратно и дали редки растителни видове не са били напълно унищожени в огъня.

“Най-големият проблем е гората. Ще отнеме поне 10 години тя да започне да се възстановява.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.