Пореден шамар от президента: Сезира КС за Бюрото за охрана към главния прокурор

Пореден шамар от президента: Сезира КС за Бюрото за охрана към главния прокурор
Главният прокурор не може и да ръководи Бюрото за защита на свидетелите, и да го надзирава. Това смята президентът Румен Радев.

Ето защо той оспори пред Конституционния съд положението на Бюрото за защита на свидетели като самостоятелна организационна структура при главния прокурор.

Държавният глава смята, че при обвинител номер 1 са съсредоточени всички функции по ръководство и контрол на Бюрото, предаде БНР.

Държавният глава иска да се установи противоречат ли на Конституцията част от разпоредбите в два закона: за съдебната власт и за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с които Бюрото по защита се определя като самостоятелна структура при главния прокурор.

Радев смята, че през последните години с последователни законодателни промени и в отклонение на принципа за разделение на властите, при главния прокурор се оказват съсредоточени всички основни функции по ръководство, контрол и осъществяване на дейността на Бюрото по защита.

По този начин, според президента, се надхвърлят установените в основния закон правомощия на Прокуратурата и на главния прокурор.

Главният прокурор не може едновременно да ръководи Бюрото и да надзирава действията му. Това означава сам да надзирава законността на собствените си действия, посочва в мотивите си президента.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.