Православните честват празника Свети Дух

Православните честват празника Свети Дух

Снимка: архив, БГНЕС

Православните християни честват днес празника Свети Дух, който винаги е 51 дни след Великден и се празнува на деня след Петдесетница.

Всяка година Свети Дух се пада в понеделник и е свързан по смисъл с чествания на предния ден празник – Петдесетница. Двата празника са последни от Великденския цикъл.

На петдесетия ден от Възкресение Христово Свети Дух слязъл над апостолите и ги дарил с благодатни дарове. В понеделника след Петдесетница православната църква прославя Светата Животворна Троица – Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети, които имат равно достойнство.

Според християнската вяра Свети Дух освещава човешките души и тела. В иконографията се изобразява като гълъб.

“Цялата богослужба е в прослава на Дух Свети  – на третото лице на Света Троица, равнозначно на Отца и Сина, и тайнството кръщение и миропомазание.

Получаваме Светия Дух и ставаме жилище на Светия дух, но ние трябва да се стремим да съхраним, да развием този Дух Свети – да дава плодове Светият Дух във всеки един от нас. Това са добродетелите и добрите дела”, каза Врачанският митрополит Григорий пред БНР.

Денят на Светия Дух е празник на Ямбол, Монтана и Елин Пелин.

Свети Дух се е отбелязвал и като Ден на Македония в памет на загиналите за свободата.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.