Преди нямаше банани, но имаше хляб, месо и мляко – истински, сега има банани, но останалото вече е химия…

Преди нямаше банани, но имаше хляб, месо и мляко – истински, сега има банани, но останалото вече е химия…
Имаше ли през социализма банани?

Истината е, че имаше. Имаше едни показни магазини, в които винаги имаше банани. На баснословни цени.

Е, сега при демокрацията, вече всички магазини са показни. Няма обикновени, евтини. И затова постоянно има банани. То като цените са високи спрямо доходите, рафтовете лесно се пълнят.

През социализма липсваха бананите в достъпните “Плод и Зеленчук”. Е, там ставаха опашките. Ама я вижте каква лудница настава днес, като “Билла” или “Лидл” обявят някоя промоция с евтини банани. То опашките от соца направо бяха културно мероприятие, сравнено с днешното бутане, блъскане, та дори се налага линейки да идват.

Значи днес положението с бананите е по-зле…

Но не за това е тази статия. Тя е за друго.

Нека приемем, че тогава не е имало банани. ОК. Сега вече има.

Но има ли сега сирене? Има ли месо? Има ли кисело мляко? Има ли кашкавал?

Защото тогава имаше. Няма да говоря за цените – по 2,60 лв. килото за качествено сирене. Ще говоря, че ИЗОБЩО ИМАШЕ СИРЕНЕ!

Днес сирене НЯМА. Вместо него има лъскави пластмасови опаковки, със също пластмасов продукт вътре. Днес сиренето се прави от всичко друго, но не и от мляко. Всъщност, ако е от сухо мляко, е добре. Правят го и от палмово масло вече. Но дори това е добре – все пак палмата е растение. Защото те го правят и от “чиста химия”.

Същото е положението с кашкавала, месото, напомпано с всякакви разтвори, да не говорим за киселото мляко, което стои по 2 седмици отворено, и… не вкисва.

Чудо на чудесата! Едно време вкисваше за половин ден. То нали затова се казва “кисело” – защото е подквасено с млечно-кисела бактерия, която на топло се развива и го вкисва.

Днес киселото мляко не вкисва.

Нямаме мляко, ядем домати с пластмасов вкус, сиренето е химия, всичко е химия. Хлябът е с набухватели и не съдържа хлебна пшеница. Прави се от фуражна – за по-евтино…

Но пък имаме банани… Е, голям прогрес е тая демокрация – бананите струват повече от хляба, млякото, месото и кашкавала, взети заедно… ?

Всъщност, какво ли съдържат бананите? Със сигурност се вижда, че киснат в тежък консервант, който вони ужасно. С какво ли ги торят? Как ли ги отглеждат? Ако всичко друго е химия, какво са бананите?

Да не излезе, че и без банани остава нашата просперираща капиталистическа бананова република…

Ако и това ни вземат, край с демокрацията… / Добри Божилов, Фейсбук

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.