Пред „Св. София“ се стичат мюсюлмани за първа молитва от 86 г.

В района на “Света София” в Истанбул има голямо струпване на хора, желаещи да присъстват на петъчната молитва в преустроения в джамия храм, съобщи телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Много от тях чакат от снощи с молитвените си килимчета. Голям брой граждани са пристигнали за събитието от различни краища на страната.

До 10 ч. хората не бяха пропускани към местата, обособени за извършването на намаза. За да стигнат до тези зони, те трябва да преминат през 11 контролни входни пункта. Там се проверява дали носят защитни маски и се измерва телесната им температура, предаде  БТА.

Още по темата

24 юли 2020 10:18

27

По данни в турския печат вътре в сградата ще бъдат допуснати между 500 и 1000 души. В района около “Света София”, при площад Султанахмед и около водохранилището Цистерна на базиликата са обособени пространства, където вярващите могат да се помолят. Отделени са и специални места за жените, които желаят да присъстват на днешния петъчен намаз.

По време на мюсюлманските богослужения християнските символи и изображения ще бъдат прикривани с бели завеси, наподобяващи корабни платна.
 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.