При евтиния петрол, който България плаща, цената на бензина трябва да е 2 лева, а е над 3, защо

При евтиния петрол, който България плаща, цената на бензина трябва да е 2 лева, а е над 3, защо
Призовах да не се вдига цента на парното, защото това води до инфлация.

България произвежда евтин ток, но го изнася скъпо. Освен да компенсира бизнеса, държавата може да компенсира и домакинствата.

Това заяви в ефира на БНТ икономистът Георги Ангелов

Ваня Григорова (КТ “Подкрепа”) заяви, че им е отговорено, че няма пари, за да се компенсират домакинствата за високата цена на газа.

Компании като “Нефтохим” не само печелят, но и създават инфлация. Въпреки това държавата му изплаща компенсации за тока, това е абсурдно.

При евтиния петрол, който България плаща, цената на бензина трябва да е 2 лева, а е над 3. Това е свръхпечалба. Източват се милиарди левове.

Горивата и енергията са основния причинител на инфлацията. Компании, които печелят от инфлацията не трябва да се подпомагат, а парите трябва да се пренасочват. Трябва да се вдигнат заплатите, защото ще си загубим работниците.

Те могат да отидат да работят във всяка европейска страна. Трябва заплатите да растат с малко над инфлацията, категоричен е Ангелов, цитиран от novini.bg.

Според Григорова увеличаването на минималната работна заплата трябва да се обезпечи от бюджета.

Да се твърди, че няма пари в бюджета при положение, че има излишък е абсурдно, категоричен е икономистът. По думите му бюджет трябва да се приеме в рамките на годината, а компенсациите трябва да са за тези, които страдат.

“Слаба позиция е да отиваш и да преговаряш, когато нямаш никакъв газ. Трябва да си подсигурил някакво количество, че да можеш да кажеш: дайте ми по-ниска цена от тази, която имаме”, обясни той и добави, че за януари, февруари и март, когато се има най-високо потребление на газ има възможност за осигуряване на слотове.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.