Продължава Подигравката? Кирил Петков и Асен Василев: Два дни не ни стигнаха, за да приключим сделката за танкерите с газ… Но им стигнали да разхвърлят на приятелски лобита няколкостотин милиона от плана за възстановяване…

 Продължава Подигравката? Кирил Петков и Асен Василев: Два дни не ни стигнаха, за да приключим сделката за танкерите с газ... Но им стигнали да разхвърлят на приятелски лобита няколкостотин милиона от плана за възстановяване...

Два дни не стигнали на “Продължаваме промяната”, за да приключи сделката за доставката на 7 танкера с втечнен природен газ и осигуряването на слотове за разтоварването им.

Това се разбра от съвместно интервю на съпредседателите на политическата сила Кирил Петков и Асен Василев пред БНТ.

По думите им всичко е било договорено, но времето не им е стигнало, защото правителството им падна от власт след успешен вот на недоверие.

Само преди месец Кирил Петков представи друга версия.

Ето какво каза той на 28 юли:

“Правителството оставя възможност на служебното правителство отворена оферта за 7 каргокораба за втечнен газ от САЩ, които ще осигурят енергийната сигурност на България.

Договорът за втечнения газ ще бъде подписан днес и може да бъде потвърден на 19 август. Тогава трябва да управлява вече служебното правителство на Румен Радев.

Така, ако намери по-добра оферта за газ, може да няма разход за държавата. Реално се дава една безплатна възможност, която ако служебното правителство реши да я потвърди, ще даде сигурност на енергийните доставки.”

Днес бившият премиер обясни, че след спирането на доставките на природен газ от страна на “Газпром” веднага са били договорени два танкера от САЩ, както и два слота. Всичко това станало за две седмици. 

Василев каза от своя страна, че са успели да договорят доставката на още 7 танкера, за които също е имало подсигурен терминал за разтоварване. Два работни дни обаче не достигнали, за да приключи сделката до край.

Петков каза още, че вчера е имал разговор с гръцкия министър на енергетиката, който му е казал, че след падането на тяхното правителство не е имало никакъв ентусиазъм от българската власт за наемане на слотове на гръцка територия.

Бившият министър на финансите добави, че България е в добри позиции при евентуален арбитраж с “Газпром”. По думите му руската компания не изпълнява договора и това я поставя в по-слаба позиция.

“Всеки ден ние си пращахме заявката за газ и получавахме нула. Правим плащане в “Газпромбанк” и те ни го връщат.

Има обаче друго – ако служебният кабинет е спрял да подава ежедневните заявки, то тогава ние не изпълняваме нашата част от договора”, обясни Василев, като уточни, че не знае дали правителството продължава да изпраща заявките.

Той каза още, че цената на газа е скочила три пъти от март 2021 г. до април 2022 г. Това станало след предоговаряне на дългосрочния договор, като това е било направено от правителството на ГЕРБ.

Тогава цената на газа е била вързана с цената на борсата.

Съпредседателите на “Продължаваме промяната” добавиха, че ако спечелят изборите на 2 октомври и отново управлява България, биха приложили компенстарната схема, която се използва при електроенергията, и за природния газ.

“Сега вече никой (бел. ред. от бизнеса) не се интересува от цената на борсата на електроенергията, защото има компенсаторна схема. Същото ще стане и с газа”, добави Василев.

Източници: БНТ, “Дневник”

Източник/ци: Кирил Петков и Асен Василев: Два дни не ни стигнаха, за да приключим сделката за танкерите с газ

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.