Прокарват ново разделение: Собствениците в санирани блокове няма да плащат за технически паспорт

Прокарват ново разделение: Собствениците в санирани блокове няма да плащат за технически паспорт
Собствениците на жилища в санирани блокове и на сгради, построени след 2007 г., ще си спестят между 200 лв. и 1000 лева за изготвяне на технически паспорт на сградата

Всички притежатели на по-стар имот обаче ще трябва да броят тези пари, за да отговорят на законовите изисквания, поставени от Наредба №5 от декември 2006 г. за техническите паспорти на строежите, припомни Труд.

Техническите паспорти не могат да се издадат само за един апартамент или офис, а само за цяла сграда.

Цената за изготвянето им е от порядъка на 3-5 лева за квадратен метър. Така собственици на апартаменти с площ 65 кв. м ще трябва да платят поне 195 лева.

Притежателите на домове с площ от 90 квадрата – между 270 лева и 450 лева, а собствениците на апартаменти от 165 кв. м – между 495 и 825 лева.

Отделно при липсата на технически чертежи за сградата се плаща и по около 1 лев за кв. м за архитектурно заснемане.

Или за най-големите домове цената може да достигне почти 1000 лв.

Техническият паспорт съдържа цялата информация за годината на изграждане, използваните материали, вида на строителството, пожароустойчивостта и сигурността при земетресения, както и за направените ремонти в съответната сграда.

Новият, четвърти подред срок за изготвяне на документа е краят на 2022 г.

Ако собствениците не съберат пари или не се разберат помежду си дотогава, изготвянето на паспорта ще се поръчва от кметовете на общините, които след това ще си търсят парите от собствениците – чрез доброволно събиране или с изпълнителен лист.

Никой в страната няма точна информация колко са сградите, изградени преди 2007 г., които все още не разполагат с технически паспорт. Към момента кметовете събират подобни данни, а част от тях се опитват да издадат нужните документи безплатно възползвайки се от програми.

По закон наемат проектанти или консултанти

Техническите паспорти за съществуващи вече сгради, изградени преди 2007 г., се съставят от колектив от проектанти с различни специалности или консултанти.

Те обследват сградата, попълват информация за това какви са техническите ѝ характеристики, проучват съществуващата документация или правят заснемане при липса на такава, описват евентуални дефекти, повреди или разрушения, извършват замервания относно издръжливостта на сградата и енергийната ѝ ефективност.

В случай че има незаконни преустройства или промени по сградата, те се вписват в техническия паспорт, но това не ги узаконява, предупреждават още експертите.

Така реално може да се окаже, че освен да броят пари за изготвяне на документа, собственици, които са рушили носещи стени или правили други незаконни ремонти, могат впоследствие да бъдат допълнително санкционирани.

Обичайно изготвянето на технически паспорт отнема 30-45 дни, но в случай, че има свободни екипи от проектанти или консултанти.

Предвид нужното съгласие и събиране на средства от всички собственици процесът по изготвяне на паспорта може да продължи и година

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.