Протестът ескалира! Блокадата на миньори и енергетици се разраства, поискаха кабинетът да изтегли плановете от Брюксел

Протестът ескалира! Блокадата на миньори и енергетици се разраства, поискаха кабинетът да изтегли плановете от Брюксел
Протестът на енергетици и миньори, който продължава четвърти ден, ескалира.

Синдикалните лидери обявиха, че няма да отидат на среща с премиера акад. Николай Денков в Министерския съвет.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов отиде при протестиращите на АМ „Тракия“, съобщи БНТ. Той им благодари за действията и ги окуражи да продължат.

Манолов разказа как е отказал пред премиера да присъства на организираната среща в Министерския съвет днес следобед и изрази съмнение в цифрите на финансовите стимули, които се предлагат от правителството за заетите в бранша.

Манолов отхвърли обвиненията, че протестът се политизира и коментира, че ефективните стачни действия са много вероятна възможност. По-рано през деня премиерът Денков излезе с призив „партиите да не злоупотребяват със страховете на хората“. В прессъобщението от Министерския съвет се посочваше, че министър-председателят е разговарял с партийни лидери, но не се казваше кой.

След неуспешните преговори между енергийния министър Румен Радев и протестиращите миньори и енергетици в събота привечер на 208-ия километър от магистрала „Тракия“, в неделя техният протест се разрасна. Останаха затворени магистрала „Тракия“ в двете посоки на изхода за Стара Загора и пътя Стара Загора-димитровград, както и подбалканският път София – Бургас на разклона за Гурково, където е и началото на Прохода на републиката, който също е затворен с два „прозореца“ – неделя между 16 и 20 часа и в понеделник от 6 до 10 часа сутринта.

Новото е, че в неделя протестиращите блокираха и пътя Раднево – Нова Загора на източния изход на миньорския град, както и за кратко – изхода на Нова Загора към Стара Загора.

Протестиращите отново потвърждават, че протестът им е безсрочен. Дори се заговори, че в понеделник може да изкарат по пътищата и тежка минна техника.

След като правителството не се съобрази с искането им да не изпраща териториалните планове за справедлив преход на Стара Загора, Перник и Кюстендил на Европейската комисия в Брюксел, сега вече искането е те да бъдат изтеглени от там, след като бяха приети и изпратени в петък. Както и да бъде изпълнено решението на парламента за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта му за енергетиката.

В противен случай протестиращите настояват за оставка на правителството. Миньорите и енергетиците от комплекса „Марица изток“ са категорични, че тези планове не им дават алтернатива, а само обричат на гибел въглищната индустрия на България, а тях самите – на безработица и глад.

Протестиращите поискаха в събота от енергийния министър Румен Радев да бъде свикано извънредно заседание на правителството по техните проблеми още в понеделник в присъствието на техни представители, но министърът им отговори, че това не е в неговите пълномощия и че ще предаде искането им на премиера Николай Денков. Самият премиер покани синдикати и представители на протестиращите на среща в Министерския съвет, насрочена за 16 часа в неделя, но протестиращите обявиха, че няма да ходят никъде. „Който иска да разговаря с нас, да заповяда тук“, казаха от блокадата на „Тракия“.

По всичко личи, че недоволните се готвят за дълга блокада. На Прохода на републиката дори вдигнаха палатки и сложиха походни маси със столчета. Полицията пропуска превозните средства, които им носят храна и вода. Хората на местата на протеста се сменят в зависимост от работните им графици. Прави впечатление, че са организирали добре и почистването на терените – само вчера на магистрала „Тракия“ бе натоварен с отпадъци, събирани грижливо в чували, камион с товароподемност 3,5 тона.

Междувременно, протестиращите енергетици от ТЕЦ „Бобов дол“ и миньори от мини „Отрит въгледобив“ вдигнаха блокадата на пътя Кюстендил – Дупница, съобщи БНР. Протестът продължи около час и в него се включиха също граждани от Дупница и Бобов дол.

В двете посоки се образуваха колони от чакащи да се качат или идващи откъм автомагистрала „Струма“ моторни превозни средства.

Организаторите казаха, че са се събрали около 200 коли, на място имаше изпратена полиция, до напрежение не се стигна.

Утре в 9:00 часа протестиращите се събират на входа на ТЕЦ „Бобов дол“, като на място ще се реши под каква форма протестите ще продължат.

Вероятно ще има ново затваряне на автомагистрала „Струма“. Очаква се при протестиращите да е и президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Синдикалистът от ТЕЦ „Бобов дол“ Иво Димитров посочи:

„Ще видим, ако няма развитие до довечера, от утре нови неща – ще видим в София ли ще е, тука ли пак започваме, но вече говорим да по-мащабни неща.

За срещата, предложена от премиера Николай Денков в 16:00 часа, каза: „Лично ние няма да отидем. Такъв е призивът на двата национално представените синдиката

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.